Meerdaagse fietsroute van Moergestel naar Hoegaarden

Gratis fietsrouteboekje van 14 pagina’s verkrijgbaar in Oisterwijk en Moergestel
In het Vlaamse dorp Meldert, gemeente Hoegaarden, is afgelopen zaterdag een meerdaagse fietsroute van Moergestel naar Meldert gepresenteerd. De route is beschreven in een veertien pagina’s tellend boekje. Dit is gratis verkrijgbaar bij Novy aan het Rootven 10 in Moergestel en bij de VVV in Oisterwijk. Lees verder

Duitse kunstenaar legt acht Struikelstenen in Moergestel

Ingetogen plechtigheid, burgemeester opent expositie in Den Boogaard
In Moergestel liggen sinds dinsdagmorgen 1 mei acht Struikelstenen. Ze zijn onder grote belangstelling door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig gelegd op de hoek van het Rootven en de Prinses Margrietstraat. Burgemeester Hans Janssen opende in Den Boogaard een grote tentoonstelling waarop in brede zin het verhaal wordt verteld van het gezin Busnac-Frankenhuis. Met de Struikelstenen wordt dit ouderpaar en zes kinderen die door de Duitsers zijn vermoord herdacht. “Je zou het een symbolisch graf kunnen noemen”, aldus Gerda Frankenhuis. Lees verder

Oproep aan alle Moergestelnaren om leggen van de ‘Stolpersteine’ bij te wonen

Opening expositie in Den Boogaard en presentatie boek over joodse familie
Op dinsdagmorgen 1 mei om 09.00 uur worden in Moergestel acht Struikelstenen gelegd voor het gezin Busnac-Frankenhuis. Dat wordt gedaan door Gunter Demnig, de Duitse kunstenaar die dit monument voor vermoorde joden heeft bedacht. In heel Europa liggen al meer dan 60.000 ‘Stolpersteine’. De Stichting WieKentKunst roept alle Moergestelnaren op om het leggen van de Struikelstenen bij te wonen. Lees verder

Hans van Brunschot maakt film over ‘de twee naturen van Moergestel’

Moergestelse filmmaker gespecialiseerd in documentaires
Drie ‘naturen’ maakt Hans van Brunschot, jongste zoon van Annie en Tijn van het Zuivelhuis aan het Rootven, tot de mens die hij is: in de eerste plaats hijzelf natuurlijk, geboren in 1950 en gehuwd met Cis (Ciska) Hurkmans; in de tweede plaats als kunstenaar – beeldhouwer en schilder. En het derde element is dat van filmmaker, cineast. In die laatste hoedanigheid is hij de laatste tijd druk doende met het maken van een film over Moergestel.

In deze film, die hij ‘schiet’ op verzoek van WieKentKunst, laat hij de twee naturen zien van Moergestel. Dat is de natuur zoals die ons omringt en waarmee Moergestel zo gezegend is. En dat is de natuur in de betekenis van karakter. Deze dubbele betekenis van natuur is het thema van de jubileumeditie van WieKentKunst. Op 29 en 30 september en 1 oktober viert de stichting met een speciaal programma het twintigjarig bestaan.

De film waaraan Hans van Brunschot werkt gaat dan in première en zal nadien worden uitgezonden door MTV. De ‘Twee-Naturen-Film’ is hem op het lijf geschreven. Hij is niet alleen in Moergestel geboren, het dorp is zijn natuurlijke habitat, om een bij het thema van WieKentKunst passende vergelijking te maken. In de ruimte waarin hij zijn films monteert, zegt hij: “Voor de film over de twee naturen had ik een bootje nodig omdat ik ook vanaf het water wilde filmen. Na twee telefoontjes had ik dat bootje. ‘Ja, natuurlijk Hans’, zeiden ze, ‘we helpen je.’ Dès nou typisch Gèèsels.”

Filmbeelden en beeldhouwen
Van de vele talenten die Moergestel telt, is die van filmmaker dun gezaaid. Zeker als het om het professioneel ‘draaien’ gaat. Als je naar het levensverhaal van Hans van Brunschot luistert, kan je al gauw vaststellen dat het maken van filmbeelden een natuurlijke eigenschap is. Gevraagd naar wat hij het belangrijkste vindt, schilderen en beeldhouwen of filmen, noemt hij het eerste. Maar schilderen en beeldhouwen is in feite net zo beeldend als filmen. Ook professioneel is er een link tussen beide.

Hans van Brunschot ging op vijftienjarige leeftijd naar de kunstacademie in Tilburg. Voor deze opleiding was dat piepjong. Hij bekwaamde er zich in handvaardigheid, tekenen en beeldhouwen, ging na zijn afstuderen in militaire dienst (vrachtwagenchauffeur op de Kromhoutkazerne in Tilburg) en vond een baan aan de LTS in Tilburg – later bij erfpopvolger ROC. Aan de LTS gaf hij eerst tekenles, uitmondend in videoles. Op het ROC stond hij aan de basis van de opleiding Sound and Vision.

Moergestel in 2,5 uur
Vorig jaar ging hij met pensioen, maar hij heeft meer dan genoeg te doen; als kunstenaar en als cineast. Dat laatste heeft de laatste tijd zelfs sterk de overhand, merkt hij ongerust op. Met film bezig zijn deed hij niet alleen als leraar op school, maar daarnaast ook eerst als amateur en later als professional. Het begon allemaal met het verzoek dat de gemeente Moergestel aan Jan van Elderen deed; of hij een film wilde maken over Moergestel. Jan, moet je weten, beschikte namelijk over een super 8 cameraatje. Hij betrok er Eddie Hurkmans bij, Rien Mulders, Louis van den Meijdenberg en Hans van Brunschot. Gevijven werkten ze vanaf 1975 gedurende drie jaar aan de film – die kreeg dan ook een speelduur van ‘eventjes’ 2,5 uur! Nu is het een historisch document. Daarbij was Hans van Brunschot sinds de oprichting in 1981 voorzitter en hoofdredacteur van MTV – de plaatselijke omroep begon met beeld, radio kwam er later bij.

Plusminus 25 jaar geleden richtte hij een nog steeds bestaand filmbedrijf op, gespecialiseerd in onder meer documentaires, onderwijs en overheid. “Filmen betekent voor mij dat ik een verhaal kan vertellen en dat ik veel verschillende mensen ontmoet”, definieert hij de betekenis daarvan voor hem van achter de camera staan en monteren. Precies deze elementen zijn de rode draad in de film die hij maakt voor WieKentKunst. Over twee maanden te zien in ‘Theater Moergestel’.

Bekijk de film van Hans van Brunschot: Natuur(lijk) Moergestel.

Lees verder

WieKentKunst op bezoek in Museum Slager

Gemeente Oisterwijk schenkt schilderij
Bestuursleden van de Stichting WieKentKunst, oud-leden en een aantal mensen dat nauw verbonden is aan deze Moergestelse organisatie hebben woensdag 13 december Museum Slager in Den Bosch bezocht. Ze deden dat op uitnodiging van de gemeente Oisterwijk. De gemeente schonk een paar maanden geleden een schilderij van P. Slager aan het museum en mocht als tegenprestatie een aantal inwoners voor een gratis rondleiding uitnodigen. Lees verder

Moergestelse organisatie zeer ingenomen met steun Rabobank Hart van Brabant

WieKentKunst krijgt 1.235 euro van Hart voor uw Club
De Stichting WieKentKunst uit Moergestel heeft een bedrag van 1.235 euro ontvangen van de Hart voor uw Clubactie van Rabobank Hart van Brabant. Het bedrag werd bekendgemaakt tijdens de Hart voor Uw Clubavond die vrijdagavond 11 november plaatsvond in Hilvarenbeek. “Een erg mooi bedrag waar we zeer blij mee zijn”, aldus voorzitter Hennie van Schooten van de Stichting WieKentKunst. Lees verder

Boeken WieKentKunst te koop bij Novy

Moergestelse uitgaven 2017 over de Reusel, geschiedenis en dichtbundel
Bij Novy aan het Rootven 10 in Moergestel (013-5131889) zijn de drie boeken te koop die WieKentKunst recent heeft uitgegeven. De stichting publiceerde een boek over het ‘Moergestelse’ riviertje De Reusel, over 20 jaar WieKentKunst in relatie tot de geschiedenis van Moergestel en een poëziebundel met gedichten over Moergestel. Van deze boeken is nog een beperkt aantal beschikbaar. Ze kosten slechts vijf euro per stuk en als je ze alle drie tegelijk koopt hoeft er slechts tien euro te worden afgerekend. WieKentKunt is een organisatie van vrijwilligers die cultuur inzetten om het dorp te versterken. De stichting is Novy zeer erkentelijk voor de belangeloze hulp die wordt geboden.