Aflevering 10 2007

Twintig jaar WieKentKunst, twintig jaar Moergestelse kracht

In 2017 bestaat de Stichting WieKentKunst twintig jaar. In twee decennia is WieKentKunst uitgegroeid tot een begrip in Moergestel en daarbuiten. Als geen ander weet de stichting de positieve en creatieve krachten van Moergestel te bundelen tot spraakmakende evenementen. In een serie verhalen staat Moergestel-Nieuws stil bij dit jubileum. Jeanne Jonkers en Peter Vrijhoeven doken in het archief en Paul Spapens schreef de verhalen.

WieKentKunst organiseerde opening nieuwe Den Boogaard en presenteerde Gèèsels Kookbuukske

Wat zijn de ‘trotsen’ van Moergestel? Kerk en toren, molen, klooster Nieuwenhof, Broothuys en zo meer. Maar wat in dit rijtje beslist niet mag ontbreken is Den Boogaard, het hart van het Moergestelse gemeenschapsleven, een voorziening die o zo belangrijk is. De nieuwe Den Boogaard werd in 2007 geopend. De gemeente deed WieKentKunst het eervolle verzoek om de opening te organiseren. WieKentKunst deed dat door middel van een dorpsfeest met als thema ‘feesten en vieringen’ – want een nieuwe Den Boogaard, dàt moest gevierd worden .

Een geweldig thema natuurlijk om iets op de WieKentKunst-manier mee te doen. Een van de redenaties was dat bij feesten en vieringen lekker eten hoort. Dit inspireerde de stichting tot het uitbrengen van het Gèèsels Kookbuukske met daarin de lekkerste recepten van de Moergestelnaren. Zoals met alles van WieKentKunst was ook dit boekje weer voor en door Moergestel.

In dit Moergestels kookboek stonden niet alleen de favoriete recepten van de Moergestelnaren, deze werden in het Kookbuukske vergezeld van verhalen over de achtergrond, de herkomst en de geschiedenis van de gerechten. Hierdoor werd het Kookbuukske zowel een kookboek als een boek over de culinaire geschiedenis van Moergestel. De talrijke recepten en verhalen in het Gèèsels Kookbuukske werden verluchtigd door geinige tekeningen van Moergestelnaar Teun op ’t Hoog.

Ter gelegenheid van Feesten en Vieringen presenteerde WieKentKunst nog een tweede kookboekje, nu speciaal met recepten van taarten. De recepten waren ontleend aan een door de stichting uitgeschreven taartenbakwedstrijd – en dat allemaal lang voor Heel Holland Bakt. De eerste prijs werd gewonnen door Annie van Roessel. Het recept van haar perencake staat uiteraard in het Gèèsels Taartenbuukske.

Een ander hoogtepunt van Feesten en Vieringen was de eigenlijke kennismaking door de Moergestelnaren met de nieuwe Den Boogaard. Hoe pak je dat aan? WieKentKunst goot de kennismaking – na de inzegening door pastor Theo te Wierik – in een fraai uitgegeven gids van het gebouw waarvan dit jaar het tienjarig bestaan wordt gevierd. Was dat meer iets voor de volwassenen, het St.-Jansplein was ingericht als een spellekescircuit voor de jeugd. Echt iets heel bijzonders was de Ermelindisprocessie, maar daarover volgende week meer.

Viert Den Boogaard dit jaar het tienjarig bestaan, WieKentKunst zelf is twintig jaar jong. In verband daarmee voert de stichting samen met de Rabobank een speciale actie om op 29 en 30 september en 1 oktober het jubileum te kunnen vieren – en dat WieKentKunst daar kaas van heeft gegeten bleek tijdens Feesten en Vieringen in 2007. Kijk voor de actie ‘Aandeel in de Buurt’ op www.aandeelindebuurt.nl/nl/projects/wiekentkunst-20-jaar.

Inwoners van Moergestel betreden via de rode loper hun grote aanwinst, de nieuwe Den Boogaard. Foto: Paul Spapens.

Onder grote belangstelling werden de taarten gekeurd door de Moergestelse bakkers. Foto: Paul Spapens.