Programma 2018

 

WieKentKunst legt Struikelstenen in Moergestel

Expositie, boek en workshops op scholen over joodse familie die werd vermoord
Op dinsdag 1 mei om 09.00 uur ’s morgens worden in Moergestel acht Struikelstenen gelegd. Deze ‘Stolpersteine’ herinneren aan de moord door de Duitsers op een joods gezin van twee ouders en zes kinderen. Het jongste kind Robert werd in Moergestel geboren. Als onderdeel van het leggen van de Struikelstenen wordt diezelfde dag een uitgebreide tentoonstelling geopend in Den Boogaard en verschijnt er een publicatie. Voorafgaand zijn op de twee basisscholen van Moergestel workshops gegeven door specialisten van het Anne Frank Huis in Amsterdam.

Gunter Demnig legt onder grote belangstelling Struikelstenen in Den Bosch. Op 1 mei komt hij naar Moergestel om acht struikelstenen te leggen. (Foto: Collectie Arnoud-Jan Bijsterveld)

Gunter Demnig legt onder grote belangstelling Struikelstenen in Den Bosch. Op 1 mei komt hij naar Moergestel om acht struikelstenen te leggen. (Foto: Collectie Arnoud-Jan Bijsterveld)

De Struikelstenen en alles wat daarbij wordt georganiseerd is het project dat de Stichting WieKentKunst in 2018 aan de Moergestelse gemeenschap aan wil bieden. Het initiatief is genomen op aangeven van de Moergestelse heemkundige Ad Wolfs Adr. Zn. De eerste aanzet tot dit bijzondere project is al in 2016 gegeven toen WieKentKunst een evenement organiseerde met als thema ‘de geschiedenis van Moergestel’.

Het tragische verhaal van de joodse familie Busnac- Frankenhuis is zo indringend dat WieKentKunst besloot er het jaarthema voor 2018 van te maken. Deze keuze werd sterk beïnvloed door het feit dat de Struikelstenen worden gelegd op een door de gelijknamige organisatie te bepalen moment. Dat is dus 1 mei om 09.00 uur ’s morgens. ‘Stolpersteine’ is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij komt de stenen persoonlijk leggen. In heel Europa liggen er al meer dan 60.000. Ook Oisterwijk maakt dit jaar nog kennis met het fenomeen Struikelstenen.

Een voorbeeld van een Struikelsteen. Deze zijn overal in Europa hetzelfde. De messing-plaatjes meten 10 bij 10 centimeter.

Een voorbeeld van een Struikelsteen. Deze zijn overal in Europa hetzelfde. De messing-plaatjes meten 10 bij 10 centimeter.

De acht Struikelstenen (voor elk gezinslid één) komen te liggen op de hoek van het Rootven en de Prinses Margrietstraat. De Prinses Margrietstraat volgt min of meer het tracé van het Hippelpad. De familie Busnac- Frankenhuis woonde in een woonwagen. Het gezin reisde met een variététheater langs kermissen. In het begin van de oorlog was de familie in Moergestel. Sara Frankenhuis beviel op 13 juli 1940 van Robert. De woonwagen stond toen aan het Hippelpad. Het in Moergestel geboren jongetje was nog geen drie jaar oud toen het in Sobibor werd vermoord. Diezelfde dag werden vermoord diens moeder en drie zusjes. Vader, een dochter en een zoon van Sara Frankenhuis uit een eerder huwelijk werden op verschillende andere tijden vermoord in Sobibor, Auschwitz en Buchenwald.

De acht Stolpersteine zijn bekostigd door inwoners van Moergestel – ze kosten 125 euro per stuk. Ze zijn dus niet gesubsidieerd. Bij het eigenlijke leggen zijn onder meer leden van de drie gilden en muzikanten van de harmonie aanwezig. Ook aanwezig zijn nabestaanden en leden van de joodse gemeenschap in Brabant. WieKentKunst roept alle inwoners en alle kinderen en jeugdigen op aanwezig te zijn. Aansluitend wordt in Den Bogaard een zeer interessante tentoonstelling geopend. WieKentKunst heeft het Anne Frank Huis in Amsterdam bereid gevonden om de kinderen van de twee basisscholen te komen vertellen over de Holocaust.

 

3 reacties op “Programma 2018

 1. Beste meneer, mevrouw,

  Is er dit jaar, 2017, ook een open dag bij schoenfabriek Van Bommel? Zou graag eens een kijkje komen nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Wijnand Dellemijn

  • Beste Wijnand,
   nee, helaas, dis is door wiekenktunst eenmalig georganiseerd
   je kunt je het beste wenden tot de fabriek
   houdoe,
   paul spapens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *