Aflevering 01 1998

Twintig jaar WieKentKunst, twintig jaar Moergestelse kracht

In 2017 bestaat de Stichting WieKentKunst twintig jaar. In twee decennia is WieKentKunst uitgegroeid tot een begrip in Moergestel en daarbuiten. Als geen ander weet de stichting de positieve en creatieve krachten van Moergestel te bundelen tot spraakmakende evenementen. In een serie verhalen staat Moergestel-Nieuws stil bij dit jubileum. Jeanne Jonkers en Peter Vrijhoeven doken in het archief en Paul Spapens schreef de verhalen.

Vandaag aflevering een: 1998.

Hennie van Schooten nam initiatief en Kees Ketelaars bedacht de naam

“En óf ik dat nog weet”, reageert Kees Ketelaars spontaan. De in 1953 geboren Moergestelnaar was een van de organisatoren van de eerste WieKentKunst die in het weekeinde van 10 en 11 oktober 1998 werd gehouden. Als beeldend kunstenaar was hij tevens een van de deelnemers, maar bovenal schreef Kees Ketelaars geschiedenis als bedenker van de naam en als ontwerper van het eerste logo van WieKentKunst.

Dat eerste logo stelde een kronkelige weg voor die smal begint en steeds breder wordt. “Ik wilde daarmee uitdrukken, dat als je ergens samen aan begint, als je je ergens samen sterk voor maakt, dat je dan veel kunt bereiken. Nou, dat heeft WieKentKunst écht waar weten te maken. WieKentKunst is een begrip geworden dat iedereen binnen en buiten het dorp meteen vereenzelvigd met Moergestel.”

Nog steeds is Kees Ketelaars in zijn nopjes met de naam WieKentKunst. Hij vertelt hoe  ‘wel honderd namen’ de revue waren gepasseerd en geen ervan voldeed, toen hij een ingeving kreeg. “Ik wist de vraag ‘wie kent’ en ‘weekeinde’ met elkaar te combineren. In dit weekeinde leerden de Moergestelnaren hun dorpsgenoten kennen die als amateur of als professional met kunst bezig waren.”

Zo is het begonnen

“Ja, zo is het begonnen”, sluit Hennie van Schooten aan. Anders dan de geboren en getogen Moergestelnaar Kees Ketelaars is zij een ‘import Gèèselse’. In 1994 vestigde ze zich aan D’n Duyp in Moergestel en ze besloot er meteen werk van te maken om in de gemeenschap te integreren. Dat was een van de redenen waarom ze in 1994 deelnam aan de manifestatie Moergestel Creatief. Ze liet daar onder andere aquarellen en potloodtekeningen zien. Het was de laatste Moergestel Creatief die werd georganiseerd. Ondertussen ging Hennie van Schooten tekenles geven aan leden van de KBO. Dit resulteerde in een overzichtstentoonstelling ruim twee jaar later. Omdat dit een succes was, werd haar gevraagd of ze een nieuwe Moergestel Creatief wilde organiseren.

“Ik zei ja, maar ik wilde meteen ook een andere weg inslaan”, blikt Hennie van Schooten twintig jaar later terug. Daarbij bracht ze haar ervaring in die ze als cultuurambtenaar van de gemeente Hilvarenbeek had opgedaan. De eerste WieKentKunst zou je een Moergestel Creatief-nieuwe-stijl kunnen noemen. Het vernieuwende was dat er nog steeds amateurs en professionals aan meededen, maar dat ze hun werken toonden op de plaats waar ze waren ontstaan. Dit betekende dat de bezoekers op bezoek gingen bij de kunstenaars thuis of in hun atelier. Dit op bezoek gaan, of ‘in beweging komen’, zoals Hennie van Schooten dat noemt,  is nog steeds erg eigen aan WieKentKunst.

In een aankondiging op de voorpagina sprak Moergestel-Nieuws van een ‘totaalmanifestatie’. Voor de eerste editie tekenden Hennie van Schooten, Jan van en Hurk, Eddie Hurkmans, Leon Verhoeven en Paul Spapens. Hij én Hennie van Schooten zijn nog steeds bij WieKentKunst betrokken. Een naam uit de begintijd die niet onvermeld mag blijven is die van Marco van Herck. Omdat de Rabobank Moergestel een eeuw bestond werden maatschappelijke projecten ondersteund. Vanuit die achtergrond ging Marco van Herck, werkzaam bij de Rabobank, WieKentKunst ondersteunen. Het is daarom mede aan de Rabobank te danken dat WieKentKunst zich heeft kunnen ontwikkelen.

Op zelfgemaakte borden werd in 1998 de eerste WieKentKunst aangekondigd. De borden van links naar rechts zijn respectievelijk gemaakt door de Graaf van Urselschool, Corrie van den Heuvel en Tineke Jansen van de tekenclub van de toenmalige KBO en vervolgens Hertog Jan-school en Bienekebolders.

Hennie van Schooten is de initiatiefneemster van WieKentKunst. Ze is al twintig jaar voorzitter van de stichting. Het bord met het eerste logo (bedacht door Kees Ketelaars) is geschilderd door Marijke van den Hurk. Foto: Paul Spapens.