Duitse kunstenaar legt acht Struikelstenen in Moergestel

Ingetogen plechtigheid, burgemeester opent expositie in Den Boogaard
In Moergestel liggen sinds dinsdagmorgen 1 mei acht Struikelstenen. Ze zijn onder grote belangstelling door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig gelegd op de hoek van het Rootven en de Prinses Margrietstraat. Burgemeester Hans Janssen opende in Den Boogaard een grote tentoonstelling waarop in brede zin het verhaal wordt verteld van het gezin Busnac-Frankenhuis. Met de Struikelstenen wordt dit ouderpaar en zes kinderen die door de Duitsers zijn vermoord herdacht. “Je zou het een symbolisch graf kunnen noemen”, aldus Gerda Frankenhuis.

Deze achternicht van Sara Frankenhuis die in Moergestel beviel van haar zoontje Robert is een van de weinige familieleden van deze joodse familie omdat velen van hen door de Duitsers zijn vermoord. Behalve zij was nog een echtpaar met twee kinderen als nabestaanden naar Moergestel gekomen. Hun aanwezigheid gaf het leggen van de Struikelstenen een extra emotionele lading. De plechtigheid bracht veel pers naar Moergestel dat daardoor een dag stevig in het nieuws was.

Bij het leggen van de Struikelstenen werd de ingetogen sfeer mede bepaald door een optreden van het Klarinetensemble van Muziekvereniging Prinses Juliana. Twee van de drie Moergestelse gilden (St.-Catharina en Barbara en St-Sebastiaan) gaven op hun geheel eigen, eeuwenoude wijze een eerbetoon aan het gezin dat het feit dat het joods was met een gruwelijke dood in de gaskamers moest bekopen. Het gilde St.-Joris moest verstek laten gaan wegens het overlijden van Guus van Gisbergen. Moergestelse Naomi Adler las de Kaddisj voor, een van de belangrijkste joden gebeden. Aan het slot van de plechtigheid met een gedicht van voormalig stadsdichter Karin van den Heuvel werden bij de acht Struikelstenen steentjes gelegd. Dit naar joods gebruik.

Voor de tentoonstelling in Den Boogaard bestaat veel belangstelling. Op de foto is slechts een klein gedeelte te zien van deze voor Moergestel unieke tentoosntelling. Op deze expositie zijn onder meer voorwerpen, boeken en pamfletten uit de collectie van Ad Wolfs Adr. Zn. te zien. (Foto: Martien Oerlemans)

Voor de tentoonstelling in Den Boogaard bestaat veel belangstelling. Op de foto is slechts een klein gedeelte te zien van deze voor Moergestel unieke tentoosntelling. Op deze expositie zijn onder meer voorwerpen, boeken en pamfletten uit de collectie van Ad Wolfs Adr. Zn. te zien. (Foto: Martien Oerlemans)

In Den Boogaard sprak burgemeester Hans Jansen zijn waardering uit voor het initiatief van WieKentKunst. Deze stichting organiseerde het leggen van de Struikelstenen, de expositie en het uitbrengen van een boek als de activiteit voor 2018. WieKentKunst heeft hier sinds vorig jaar oktober aan gewerkt. Voor 2019 heeft WieKentKunst weer een eigenzinnig evenement voor Moergestel in petto. De inzet van WieKentKunst voor een herinneringsplek voor het gezin Busnac-Frankenhuis werd door de nabestaanden hooglijk gewaardeerd, aldus Gerda Frankenhuis. “De tomeloze inzet van de leden van de stichting om de familie Busnac-Frankenhuis op deze wijze te herdenken is voor ons van onschatbare waarde. Mijn familie is niet meer vergeten.”

De door burgemeester Hans Janssen geopende expositie in Den Boogaard is gratis te bezoeken op 10 mei (Hemelvaart), 12 en 13 mei en met Pinksteren (19, 20 en 21 mei), steeds van 13.00 uur tot 17.00 uur. Zowel op de tentoonstelling als bij Novy is een boek te koop waarin de geschiedenis van het gezin Busnac-Frankenhuis en de joodse geschiedenis in de omgeving wordt vertelt. Er staan veel unieke foto’s in. Het kost slechts 7,50 euro.

Moergestelse basisscholen naar Anne Frank Huis Amsterdam
In de aanloop tot het leggen van de Struikelstenen brachten medewerkers van het Anne Frank Huis in Amsterdam op initiatief van WieKentKunst een bezoek aan de groepen zeven en acht van de twee basisscholen. De leerlingen kregen van hen les over de Jodenvervolging. Het is belangrijk dat juist kinderen weet hebben van de Holocaust en het verhaal kennen achter de Struikelstenen. In het vervolg op deze lessen gaan deze kinderen met de bus naar het Anne Frank Huis in Amsterdam. Het is de bedoeling dat dit leerzame en niet alledaagse uitstapje nog voor de zomervakantie wordt gemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *