Twintig jaar WieKentKunst, twintig jaar Moergestelse kracht
In 2017 bestaat de Stichting WieKentKunst twintig jaar. In twee decennia is WieKentKunst uitgegroeid tot een begrip in Moergestel en daarbuiten. Als geen ander weet de stichting de positieve en creatieve krachten van Moergestel te bundelen tot spraakmakende evenementen. In een serie verhalen staat Moergestel-Nieuws stil bij dit jubileum. Jeanne Jonkers en Peter Vrijhoeven doken in het archief en Paul Spapens schreef de verhalen.
Ruim tien kilometer Bokspringen en een ‘Spellekesboekse’ toe
De eerste die sprong was Yvo Kortmann, burgemeester van de gemeente Oisterwijk van 1990 tot 2009. Hij werd op de voet gevolgd door Theo te Wierik, de geliefde pastoor van Moergestel en tot 1 januari 2015 in functie. En vervolgens sprongen huisarts Paul Terwindt en Nel Blessing en na deze notabelen volgden politici en vele tientallen leden van verenigingen, bezoekers van cafés en bedrijfsploegen. Op zondag 25 juni 2006 werd op deze manier maar liefst ruim tien kilometer ‘bok gesprongen’.
Het bokspringen was georganiseerd in het kader van Gèèsel Spuls, een evenement rond het thema spel. Bokspringen werd door WieKentKunst op de inmiddels vertrouwde manier in ene heel eigen jasje gegoten. Er werd meteen een stunt van gemaakt die Moergestel, als door zoveel WieKentKunst-activiteiten, op de kaart zette.
Het bokspringen begon – overigens in de stromende regen – op het St.-Jansplein en vandaar ging het langs het kapelleke naar Oisterwijk, over de Lind, naar Heukelom en via Heukelom en de Pierenberg weer terug naar het dorp. De grote man achter de organisatie van dit originele evenement was de vorig jaar plotseling overleden Jan Rijnen. De bokspringers werden begeleid door Mirlitonfanfare De Klomp, FC NOTT uit Oisterwijk en het Heukeloms Hèrmenieke.
Gèèsel Spuls was een groots opgezette kennismaking met tientallen traditionele spelletjes. Voor de jeugd was het maken van bijvoorbeeld vliegers en het vliegeren zelf veelal iets nieuws, de ouderen waren er mee opgegroeid. Wat je tijdens deze WieKentKunst dan ook vele zag gebeuren was dat ouderen een kinderen spontaan gingen uitleggen hoe ze iets moesten maken of gebruiken of wat de spelregels waren. Dit soort interactie tussen de inwoners van Gèèsel staat al twintig jaar bovenaan in het denken en – vooral! – doen van de Stichting WieKentKunst.
Dit samen met elkaar optrekken wordt door WieKentKunst ook steevast nagestreefd door personen of groepen te vragen mee te doen. Tijdens het ‘Spèllekeswiekent’ bijvoorbeeld werd door de jongeren van de KPJ een van schors ontdane boom geplaatst waarin het mastklimmen kon worden beoefend. Geheide succesnummers waren het proppenschieten met zelfgemaakte proppenschieters, schieten met de katapult en het rad van avontuur waarmee peperkoeken konden worden gewonnen. En zo was er nog veel meer te beleven.
Als blijvende bijdrage aan het erfgoed van Moergestel – WieKentKunst heeft zich ontwikkeld tot dé erfgoedorganisatie van Moergestel – werd het boekje met de titel ‘Traditionele spellekes vur de spulplòts’ uitgebracht. WieKentKunst geeft jaarlijks een boekje uit naar aanleiding van het thema. In het ‘Spèllekesboekskes’ zijn tientallen Moergestelse kinderspelletjes van vroeger voor de volgende generaties vastgelegd zodat de Moergestelse kinderen in de toekomst ook nog ‘Magoggeltje’ kunnen spelen.
De bokspringers Paul Terwindt en vlak achter hem Theo te Wierik in actie. Op de voorgrond toenmalig wethouder Joost Wagenmakers. Foto: Paul Spapens.
Paalklimmen is moeilijker dan je denkt. Links de opstelling van het spijkerbroekhangen, ook minder makkelijk dan je denkt. Foto: Paul Spapens.