Aflevering 11 2008

Twintig jaar WieKentKunst, twintig jaar Moergestelse kracht

In 2017 bestaat de Stichting WieKentKunst twintig jaar. In twee decennia is WieKentKunst uitgegroeid tot een begrip in Moergestel en daarbuiten. Als geen ander weet de stichting de positieve en creatieve krachten van Moergestel te bundelen tot spraakmakende evenementen. In een serie verhalen staat Moergestel-Nieuws stil bij dit jubileum. Jeanne Jonkers en Peter Vrijhoeven doken in het archief en Paul Spapens schreef de verhalen.

WieKentKunst bracht 900 kinderen kennis en liefde bij voor gilden en hun tradities

Op vrijdag 5 september 2008 had WieKentKunst onnoemelijk veel geluk. Op die dag organiseerde de stichting – zoals altijd in innige samenwerking met andere organisaties – het Kleintje Landjuweel. Dit was een onderdeel speciaal voor de jeugd in het kader van het grote landjuweel dat was georganiseerd door de vijf gilden uit Moergestel, Heukelom en Oisterwijk. Velen zullen zich nog herinneren hoe dit fantastische gildespektakel volledig verregende, maar net de dag waarop de jeugd kennismaakte met de gilden en hun tradities was het droog.

En daar had WieKentKunst dus veel mazzel bij, terwijl de stichting helemaal tegen de traditie in geen worsten had geofferd aan Clara en daarmee boven in de hemel ffkes goed weer had geregeld. De vijf gilden, die jaren aan voorbereiding in het landjuweel hadden gestoken en kosten noch moeite hadden gespaard, zagen hun inspanningen letterlijk verregenen. Het feestterrein aan de Akkerweg lag er op zondag troosteloos bij, terwijl op vrijdag de kinderen van Heukelom, Moergestel en Oisterwijk onder een droog gesternte een dag om nooit te vergeten meemaakten.

Dat laatste was precies de bedoeling van het Kleintje Landjuweel waarmee WieKentKunst inhaakte op het Landjuweel waaraan ruim 140 gilden meededen. Een van de doelstellingen van WieKentKunst is het laten ervaren van het belang van eigenheid en tradities die het fundament vormen onder de Moergestelse identiteit. De drie gilden van Moergestel, een cultuurhistorische verworvenheid van de eerste orde, zijn al sedert eeuwen bepalend voor de waarden van de Moergestelse samenleving. Dus wilde WieKentKunst graag iets organiseren om de kinderen dat voor hun toekomst mee te geven.

Elf basisscholen uit Oisterwijk en Moergestel deden mee. Negenhonderd kinderen van de groepen 6, 7 en 8 speelden op hun eigen manier het gildespel na. Ze maakten onder meer trommels en vaandels waarmee ze met elkaar op een sportieve manier de strijd in gildedisciplines aangingen. De beste jeugdgildebroeders- en zusters wonnen voor hun school een juweel. Het gildespel van al die honderden kinderen werd begeleid door studenten van het ROC en de PABO uit Tilburg, jongeren van wie de meesten amper ooit een gilde van dichtbij hadden gezien.

Ook voor de volwassenen had WieKentKunst tijdens het eigenlijke landjuweel een bijzondere inbreng. Samen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur werd op het gildeterrein de canon van de Nederlandse geschiedenis door acteurs en gespecialiseerde groepen tot leven gewekt. Zo kwamen de bezoekers onder meer oog in oog te staan met de Romeinen, met Willibrordus en met Napoleon. Maar, helaas, deze bijdrage van WieKentKunst viel wel in het water.

WieKentKunst bestaat dit jaar twintig jaar. In verband daarmee voert de stichting samen met de Rabobank een speciale actie om op 29 en 30 september en 1 oktober het jubileum te kunnen vieren – en dat WieKentKunst daar kaas van heeft gegeten bleek tijdens Feesten en Vieringen in 2007. Kijk voor de actie ‘Aandeel in de Buurt’ op www.aandeelindebuurt.nl/nl/projects/wiekentkunst-20-jaar.

Deelnemers aan het Kleintje Landjuweel met zelfgemaakte gildevaandels. Foto: Paul Spapens.

Negenhonderd schoolkinderen leerden de gildegebruiken in de praktijk. Foto: Paul Spapens.