Aniek Beemer-Verbraak nieuwe stadsdichter voor Oisterwijk, Moergestel en Heukelom

Aniek Beemer-Verbraak, de nieuwe stadsdichter van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom.

Aniek Beemer-Verbraak, de nieuwe stadsdichter van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom.

Opvolgster van Karin van den Heuvel zeer betrokken bij de samenleving
Aniek Beemer-Verbraak is de nieuwe stadsdichter van de gemeente Oisterwijk. De komende drie jaar gaat ze gedichten schijven over gebeurtenissen in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. De in Oisterwijk woonachtige Aniek Beemer-Verbraak volgt Karin van den Heuvel op, die op haar beurt in de voetsporen trad van Jan van Rijthoven. Omdat Karin van den Heuvel na drie succesvolle jaren aan het eind van haar termijn van drie jaar zat, ging de Stichting WieKentKunst uit Moergestel op zoek naar een opvolger.

WieKentKunst introduceerde het stadsdichterschap voor de gemeente Oisterwijk in 2012 als bijdrage aan de viering van Oisterwijk 800. De nieuwe stadsdichter wordt op vrijdagavond 29 september geïnstalleerd in cultureel centrum Den Boogaard in Moergestel tijdens een culturele happening van de Stichting WieKentKunst. Aniek Beemer-Verbraak zal dan haar eerste gedicht als stadsdichter voordragen.

De nieuwe stadsdichter voor Heukelom, Moergestel en Oisterwijk is in 1975 geboren. Ze is gehuwd en ze is moeder van twee kinderen: Koen van vijf en Siem van drie. Siem is de roepnaam van een geadopteerd Chinees jongetje met de oorspronkelijke naam Xie Shuang. Hij is een vondeling. Haar achternaam is Beemer. Zij en haar man Corjan Verbraak hebben besloten de aangenomen ‘huwelijksnaam’ andersom te gebruiken dan in Nederland gebruikelijk is.

Werk en vrijwilligerswerk
Aniek Beemer-Verbraak is zeer onderlegd in de Nederlandse taal; ze studeerde Nederlands in Tilburg. Bij de educatieve uitgeverij Noordhoff schrijft ze lesboeken Nederlands voor het voortgezet onderwijs. Momenteel werkt ze ook aan scripts van video’s waarin bepaalde onderdelen van de taalboeken worden uitgelegd. Ze typeert zichzelf als ‘een bezig bijtje’ en daar is geen woord te veel mee gezegd want naast de zorg voor twee jonge kinderen en een intensieve baan is ze een geëngageerd deelneemster aan de samenleving.

In rap tempo, bijna achteloos, somt ze op dat ze onder meer speelt bij de V.O.S.. Ze is voorzitter van de oudercommissie van kinderdagverblijf ’t Boemeltje. Ze is lid van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool Darwin. Om haar cv compleet te maken: ze geeft in Tilburg als vrijwilliger Nederlandse les aan vluchtelingen. Een aardig detail is dat ze nog niet zo lang geleden een gedicht schreef als ode aan Gerard van Maasakkers. Daarin gebruikte ze het nodige Brabantse dialect, een duidelijk teken dat ze gevoel heeft voor de identiteit van de drie dorpen die samen de gemeente Oisterwijk vormen.

‘Dichten is mooi om te doen’
Op de vraag waarom ze zich na een oproep heeft aangemeld voor het stadsdichterschap zegt ze dat ze altijd met schrijven bezig is geweest en dat taal echt haar ding is. Ze praat begeesterd over de hoge kwaliteit van leven in de gemeente Oisterwijk waarin creativiteit mede de maat der dingen is. In zo’n klimaat past een stadsdichter uitstekend, meent ze. “Dichten is zo mooi om te doen.”

Vanaf nu kan iedereen in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom op Aniek Beemer-Verbraak een beroep doen als stadsdichter. Wie haar wil uitnodigen een gedicht te schijven kan met haar contact opnemen via haar emailadres: jwm.beemer@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *