Met de ruim honderd jaar oude Moergestelse harmonie gaat het crescendo

Danny Haen-van de Loo speelt al meer dan 25 jaar klarinet bij Muziekvereniging Prinses Juliana. Sinds een jaar is ze voorzitter van dit meer dan een eeuw oude gezelschap. Nu wordt ingezet op een concert voor het jubilerend WieKentKunst.(Foto: Paul Spapens)

Danny Haen-van de Loo speelt al meer dan 25 jaar klarinet bij Muziekvereniging Prinses Juliana. Sinds een jaar is ze voorzitter van dit meer dan een eeuw oude gezelschap. Nu wordt ingezet op een concert voor het jubilerend WieKentKunst.(Foto: Paul Spapens)

Danny Haen-van de Loo, een jaar voorzitter Muziekvereniging Prinses Juliana
‘Samen ben je sterk’ en ‘samen cultuur maken is belangrijk’. Opvallend vaak neemt Danny Haen-van de Loo het woord ‘samen’ in de mond. Sinds een jaar is ze de jeugdig (1980) bevlogen voorzitter van muziekverenging Prinses Juliana die al meer dan een eeuw samenwerking als fundament heeft. Moergestel kent nóg een organisatie die samenwerking hoog in het vaandel heeft en dat is WieKentKunst. De twee organisaties hebben elkaar gevonden in een bijzonder concert op zaterdagavond 30 september.

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van WieKentKunst organiseert de stichting een spectaculair cultureel evenement dat nooit eerder vertoond is in Gèèsel. Muziekvereniging Prinses Juliana levert een wezenlijke bijdrage met een concert waaraan Nol Havens medewerking verleent. Al sinds mei is Juliana aan het repeteren om beroemde liedjes als Suzanne en Een kopje koffie feilloos te kunnen brengen.

Nol Havens is een Nederlandstalige zanger uit Hilvarenbeek. Hij is uitgenodigd door WieKentKunst om samen op te treden met Muziekvereniging Juliana. Met dit soort samenwerkingen heeft de Moergestelse harmonie meer dan genoeg ervaring, aldus Danny Haen-van de Loo. Ze brengt onder meer het concert samen met de Band Zonder Banaan in herinnering, de concerten met de scouting en de Sint Janszangertjes en de befaamde Proms Concerten met lokaal talent. “Het mooie is dat je elkaar kunt versterken”, aldus de geboren Moergestelse. Ze woont met haar man en twee kinderen in Oisterwijk.

Jeugdige aanwas
Dat ‘elkaar versterken’ zou je het motto kunnen noemen van haar voorzitterschap van de in Moergestel alom gerespecteerde harmonie Prinses Juliana dat in 1911 werd opgericht en dat nog altijd springlevend is. Ga maar na: de ‘hèrmenie’ telt plusminus 65 actieve leden. De vereniging is zeer actief op het gebied van jeugdige aanwas – waarvan de voorzitter zelf ook een voorbeeld is. Haar eerste lessen als klarinettist kreeg ze op de muziekschool. Ze groeide muzikaal in het Leerlingenorkest en twee jaar geleden werd ze voor haar zilveren lidmaatschap van Juliana gehuldigd.

Juliana bestaat uit een groot orkest (dat op 30 september samen met Nol Havens in het kader van WieKentKunst te beluiteren valt), een opleidingsorkest, een slagwerkgroep en een straatorkest. Die laatste muzikale tak brengt aubades aan mensen die het gouden huwelijk vieren of fleurt de avondvierdaagse op. Het wordt steeds zeldzamer dat harmonieën op straat musiceren. Dit wordt in Moergestel hooglijk gewaardeerd. Er zijn in Gèèsel tal van mensen die extra goede zin krijgen als ze ‘hun hèrmenie’ door het dorp horen trekken.

Bewuste keuze
Van deze belangrijke pijler onder de Moergestelse samenleving werd Danny Haen-van de Loo de voorzitter. Waarom? Ambitie is een van de motieven van deze jonge vrouw die een vitale indruk maakt – ‘drive’, noemen ze dat tegenwoordig. Ambitie was de reden waarom ze gedurende veertien jaar tevens speelde in de befaamde Loon op Zandse Sophia’s Vereeniging. Uiteindelijk koos ze voor alleen Juliana omdat het een gezelschap is met een bloeiend verengingsleven. “Met zijn allen muziek maken. Jong en oud, iedereen doet mee, iedereen mag zijn zoals hij is. Dat spreekt me aan binnen onze muziekvereniging.”

Als voorzitter zegt ze een bruggenbouwer te willen zijn tussen bestuur en leden en tussen vereniging en samenleving. Ze zegt een frisse wind te willen laten waaien. Deze ambities kan ze in de praktijk brengen met de samenwerking met WieKentKunst. “Op WieKentKunst komen altijd veel mensen af. We kunnen ons nu ook aan andere mensen laten horen. Het is mooi dat we elkaar hebben gevonden en dat we elkaar kunnen versterken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *