Helma Kuijpers maakt kunst van de natuur

Helma Kuijpers met een aantal van de potjes met gedroogde en fijngehakte bloemen. Ze bewerkt de gedroogde bloemen in de vijzel op de tafel.(Foto: Paul Spapens)

Helma Kuijpers met een aantal van de potjes met gedroogde en fijngehakte bloemen. Ze bewerkt de gedroogde bloemen in de vijzel op de tafel.(Foto: Paul Spapens)

Monnikenwerk van Moergestelse met biezen en gedroogde bloemen
Als je ter plaatse in Moergestel een indruk zou willen hebben van monnikenwerk (zorgvuldig werken met groot doorzettingsvermogen en dat gedurende lange tijd), dan zou je eens bij Helma Kuijpers moeten gaan kijken. De Moergestelse (1956) maakt kunstobjecten van natuurlijke materialen. Zo knoopte ze in een periode van drie jaar van biezen een biezentouw met een lengte van een kilometer! Dit opvallende staaltje van monnikenwerk verwerkt ze tot een kunstwerk dat is te zien tijdens WieKentKunst 2017.

Het jaarlijks evenement dat WieKentKunst organiseert heeft dit jaar als thema ‘natuur’. Het wordt gehouden op 29 en 30 september en op 1 oktober. Een van de talrijke onderdelen van het jubileumevenement (WieKentKunst bestaat twintig jaar) is een tentoonstelling van kunst in de buitenlucht. Wat op een ander landart wordt genoemd, noemt WieKentKunst BuitenKunst Moergestel.

Dit onderdeel van WieKentKunst 2017 kent twee Moergestelse deelnemers: Kees Ketelaars en Helma Kuijpers-Kastelijn. De kunstenares werd in Oisterwijk geboren. Ze huwde in 1980 met de in Uden geboren Bert Kuijpers en ze vestigden zich dat jaar in Moergestel. De leraar Nederlands aan Durendael-2College in Oisterwijk was een bekende verschijning in Moergestel. Hij overleed in februari van dit jaar. Helma Kuijpers werkt op een notariskantoor. Van kinds af aan heeft ze kunstzinnige aspiraties gehad, maar pas in 1996 zette de moeder van twee kinderen daarin een grote stap door zich te scholen aan de kunstacademie in Tilburg. “Vier avonden per week en elke dag een nieuw kunstwerk meebrengen”, geeft ze een indruk van de zwaarte van deze opleiding.

Kees Ketelaars is de tweede kunstenaar uit Moergestel die meedoet aan Buitenkunst van WieKentKunst. Links van hem een van de andere deelnemers, Leny van Elk. De foto is gemaakt naast het Medisch Centrum Moergestel. Op dit grasveld wordt Buitenkunst gehouden.(Foto: Paul Spapens)

Kees Ketelaars is de tweede kunstenaar uit Moergestel die meedoet aan Buitenkunst van WieKentKunst. Links van hem een van de andere deelnemers, Leny van Elk. De foto is gemaakt naast het Medisch Centrum Moergestel. Op dit grasveld wordt Buitenkunst gehouden.(Foto: Paul Spapens)

Bloemen stampen
In 2000 slaagde ze in de disciplines driedimensionaal, fotografie en beeld en geluid. Daarnaast volgde ze cursussen als naaien en keramiek. Al deze kennis plus haar natuurlijke aanleg komen nu samen in de kunstwerken die ze maakt. Daarbij staat de natuur centraal, of beter, de voortbrengselen van de natuur, zoals biezen, maar ook bloemen of pluizen die dwarrelend in de wind zaadjes meevoeren. Het is echt fascinerend wat ze bijvoorbeeld met bloemen doet. Die droogt ze en stampt ze vervolgens in een vijzel fijn – over monnikenwerk gesproken. Het resultaat zijn meer dan duizend kunststof potjes waarin de kleurige resten zitten van bloemen. “Ik tracht dingen te remmen in hun vergankelijkheid en ze een tweede leven te geven”, zegt ze over de manier waarop ze artistiek bezig is.

Deze potjes met fijngestampte bloemen worden verwerkt tot een opvallend buitenkunstwerk dat, als het een beetje meezit, ook te zien zal zijn tijdens Buitenkunst Moergestel van WieKentKunst. Wat Helma Kuijpers dan in ieder geval zal laten zien is haar ‘Ode aan ’t Dölleke’. ‘Dölleke’ is de typisch Oisterwijkse dialectbenaming van een dennenappel, of mastappel op z’n Gèèsels. Dit buitenkunstwerk bestaat uit vele honderden ‘schubben’ van een dennenappel. Alle schubben heeft ze dusdanig bekrast dat het stuk voor stuk net Afrikaanse maskers zijn. En dat honderden-voudig. Je komt ogen tekort bij het werk van deze markante Moergestelse kunstenares. “Het is niet interessant wat ík uit wil drukken. Ik ga niemand iets opleggen. Het gaat er om dat iedereen zijn fantasie moet laten werken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *