Moergestelse senioren dragen bij aan viering tienjarig bestaan Den Boogaard

Toos van Gool zet zich actief in voor de Senioren Vereniging Moergestel.(Foto: Paul Spapens)

Toos van Gool zet zich actief in voor de Senioren Vereniging Moergestel.(Foto: Paul Spapens)

Toos van Gool, evenementen-organisator van de SVM
Den Boogaard, een van de belangrijkste gebouwen van Moergestel, bestaat eind september tien jaar. Van meet af aan is de Senioren Vereniging Moergestel (SVM, voorheen KBO) gebruiker en de in ledental (750) grootste organisatie van Gèèsel is de hoofdhuurder, aldus Toos van Gool-Groenen. “Logisch dat de SVM werd gevraagd aandacht te geven aan die tien jaar”, zegt de gedreven evenementenorganisator van de SVM.

Samen met Henk van den Bijgaart en Paul Roozen heeft ze een aantal activiteiten georganiseerd op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. De zaterdag is ingeruimd voor een overzicht van wat de SVM zoal doet en betekent voor de leden. Op zondag wordt Kunst en Curiosa georganiseerd, een eigen versie van het befaamde Kunst en Kitsch. Deze naam is beschermd en daarom wordt Kunst en Curiosa gehanteerd. “In 2014 hebben we dit al een keer met groot succes georganiseerd”, aldus Toos van Gool.

Een paar jaar eerder liet WieKentKunst Moergestel al een keer kennismaken met een soortgelijke activiteit. De bijdragen van de SVM aan het tweede lustrum van Den Boogaard vallen samen met wat WieKentKunst doet ter verhoging van de feestvreugde. In hetzelfde weekeinde van 29 en 30 september en 1 oktober is WieKentKunst ook in Den Boogaard actief in het kader van het twintigjarig bestaan van deze stichting die cultuur inzet om de Moergestelse samenleving extra kracht te geven. De opening van de nieuwe Den Boogaard werd door WieKentKunst op verzoek van de gemeente georganiseerd. Bij die gelegenheid in 2007 werden onder meer hert Gèèsels Kookbuukske en het Gèèsels Taartenbuukske gepresenteerd.

Overtrek op platte kèèr
Toen de nieuwe Den Boogaard in gebruik werd genomen, trokken de in de KBO verenigde senioren per boerenkar (platte kèèr op z’n Gèèsels) over van de Rozendries naar het nieuwe cultureel centrum. De leden hebben sedertdien met hun activiteiten veel bijgedragen aan het succes van het dorpshuis. In de tussenliggende tijd transformeerde de aloude KBO in de SVM. “Het woord KBO – Katholieke Bond voor Ouderen – is niet meer van deze tijd, het spreekt jongeren niet aan”, motiveert Toos van Gool de switch vier jaar geleden. “Eigenlijk zijn we hetzelfde blijven doen, al is het bestuur een stuk professioneler geworden.”

Toos van Gool typeert de Senioren Vereniging Moergestel als ‘de belangenbehartiger van de Moergestelse 50-plussers’. Ze was zelf nauw betrokken bij de overgang van KBO naar SVM. Gevraagd naar haar leeftijd noemt ze zichzelf ‘een jong gebleven senior’. Ze werd geboren in Tilburg. Ze huwde de ‘echte Gèèselse’ Ton van Gool. Na drie jaar Hilvarenbeek – de huizen in Moergestel waren in eerste instantie gewoonweg te duur – vestigden ze zich in 1973 in Moergestel. Veertig jaar werkte Toos van Gool bij Interpolis. Ze was hoofd van de afdeling die schades afhandelde in het zuiden des lands.

Maatschappelijk actief
In 1996 ging ze met pensioen. “Toen ben ik maatschappelijk actief geworden”, vertelt ze in haar appartement in De Leyhoeve, het Tilburgse ‘woonlandschap’ dat behoorlijk in trek is bij Moergestelse senioren. Ze had onder meer zitting in het bestuur van de bibliotheek en in het bestuur van welzijn ouderen. Samen met anderen organiseerde ze thematische activiteiten als ‘blijvend thuis in eigen huis’, een zeer actueel onderwerp dat ze zelf samen met haar man Ton in de praktijk brengt in de Leyhoeve. In haar functie van evenementenorganisator van de SVM is ze nog steeds betrokken bij themamiddagen, maar ook bij activiteiten als de kerstviering en de jaarlijkse seniorenmiddag.

Nu is ze flink in de weer met de bijdrage van de SVM aan het tienjarig bestaan van Den Boogaard. Maar waar ze vooral mee bezig zegt te zijn is de viering van zestig jaar KBO/SVM. Dat jubileum staat op 5 november op het programma. Tien jaar Den Boogaard is dan al weer achter de rug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *