Fatima Ouazzani leert Moergestelse kinderen dansen

Fatima Ouazzani woont aan de Reusel en ze gaat leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool De Bienekebolders een dans leren die is geïnspireerd op dit voor Moergestel zo belangrijke ‘strumke’. (Foto: Paul Spapens)

Fatima Ouazzani woont aan de Reusel en ze gaat leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool De Bienekebolders een dans leren die is geïnspireerd op dit voor Moergestel zo belangrijke ‘strumke’. (Foto: Paul Spapens)

Leerlingen van Bienekebolders beelden de Moergestelse natuur en de Reusel uit
Ze verliet als tweejarig meisje met haar ouders Marokko en nu leert ze Moergestelse kinderen van basisschool De Bienekebolders dansen. Fatima Ouazzani woont tegenwoordig met haar man en haar zoon in Moergestel. De in 1974 geboren professioneel dansdocente heeft een dansschool, is in Brussel en Caïro afgestudeerd in Oriëntaalse dans en toe ze gevraagd werd mee te doen aan WieKentKunst 2017 zei ze meteen ja. “Ik sta volledig achter culturele activiteiten. Kunst verbroedert en ik wil graag een bijdrage leveren aan de Moergestelse samenleving”, aldus Fatima Ouazzani.

Met haar gezin woont ze letterlijk aan de boorden van de Reusel; het riviertje speelt dit jaar de hoofdrol in de jaarlijks activiteit van de Stichting WieKentKunst. Haar woning staat in het nieuwe wijkje op de plaats van de vroegere Reuselhof. “Onlangs nog maakten mijn man en onze zoon Samir een kanotocht over de Reusel. Heerlijk”, zegt ze enthousiast over haar leven in Moergestel.

Fatima Ouazzani zag het levenslicht in het Marokkaanse dorp Ksar-el-Kebir in de buurt van Tanger. Toen haar vader een baan kreeg aangeboden als chef-kok in een hotel in Sint Niklaas nabij Antwerpen verhuisde het gezin naar Vlaanderen. Zolang ze zich kan herinneren wilde ze slechts één ding: dansen. “Mijn ouders voelden daar niets voor. Mijn broers en ik, we werden opgevoed met het idee dat we niet mochten lanterfanten. We moesten hard studeren voor een goede toekomst. Dansen, daar kon je de kost niet mee verdienen, was het idee”, blikt Fatima Ouazzani terug.

De buikdans
Maar, ze zette door. Op achttien jarige leeftijd verhuisde ze naar Nederland om een opleiding te volgen aan de dansafdeling van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Vervolgens bekwaamde ze zich door vervolgopleidingen in onder meer hiphop en ballet en vervolgens haalde ze haar masters (een voltooide universitaire opleiding) in Oriëntaalse dans in Brussel en Caïro. Ze weet van dit onderwerp enorm veel en kan er interessant over vertellen, bijvoorbeeld dat de befaamde buikdans in de negentiende eeuw in feite is uitgevonden als cross-over van Oriëntaalse danstradities en het beeld dat het westen daarbij had bij de cultuur van het Midden-Oosten.

In het Zeeuws-Vlaamse Axel begon ze haar eigen dansstudio Fatimotion. Ze kreeg een zoon, Samir, die al net zo’n getalenteerd danser is als moeder Fatima. In Tilburg vonden zijn ouders dé opleiding die geschikt was voor hem. Het Willem II College kent een opleiding die hoog getalenteerde kinderen in staat stelt zowel het middelbare school diploma te halen als zich te verder te bekwamen in datgene waar ze heel goed in zijn. Om hun vijftienjarige zoon deze gelegenheid te bieden verhuisde het gezin richting Tilburg en zo kwam dansdocente Fatima Ouazzani (gehuwd Weststrate) in september vorig jaar in Moergestel terecht. In september begint ze in Moergestel een nieuwe dansschool. (www.fatimotion.com).

Aan de slag in Moergestel
Centraal in de aanpak van WieKentKunst staat dat inwoners van Moergestel worden uitgenodigd mee te doen aan een evenement. Fatima Ouazzani zegde meteen haar medewerking toe aan WieKentKunst 2017 dat op 29 en 30 september en 1 oktober wordt gehouden. Onder haar leiding gaan de groepen 7 en 8 van basisschool De Bienekebolders een dans instuderen met als thema ‘natuur en de Reusel’. De kinderen presenteren deze dans tijdens de opening van WieKentKunst. “Geweldig dat ik mee mag doen. Ik hoop dat ik veel Moergestelnaren leer kennen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *