WieKentKunst liet zien: Moergestel is een dorp om in te lijsten

Joke van Dal met verrekijker, ingelijst om het glaskunstwerk achter het raam achter haar te kunnen bekijken.(Foto: Paul Spapens)

Joke van Dal met verrekijker, ingelijst om het glaskunstwerk achter het raam achter haar te kunnen bekijken.(Foto: Paul Spapens)

Acht meter lang, 2,55 meter hoog en 2,40 meter breed. Dat waren de afmetingen van de grootste schilderijlijst die ooit in Moergestel is gezien. De lijst was gemaakt door de leden van mirlitonfanfare De Klomp. De gigantische afmetingen hadden een symbolische betekenis. Er werd mee tot uitdrukking gebracht dat Moergestel een dorp is om in te lijsten. En dat was precies de opzet van het WieKentKunst-evenement 2012 dat onder de titel ‘Gèèsel Ingelijst’ in de annalen van Moergestel werd bijgeschreven.

Een van de nieuwigheden die WieKentKunst dat jaar in Moergestel introduceerde was MoerMartre. Op het grasperk van de voormalige pastorie aan de Postelstraat, dus bij de inmiddels overleden Cis Coenen voor de deur, werd de Moergestelse variant gehouden van de wereldberoemde kunstmarkt Montmartre in Parijs. Verhoudingsgewijs werd MoerMartre net zo druk bezocht.

Het betere lijstwerk zoals door De Klomp gedemonstreerd (de gigalijst stond op een platte kèèr en omlijstte de musicerende muzikanten op hun rit door het dorp), kon je tijdens Gèèsel Ingelijst overal aantreffen. Veel inwoners reageerden positief op de oproep om schilderlijsten voor de deur te zetten en deze in te richten met voorwerpen die iets vertelden over de bewoners. Zo maakte de bezoeker op een creatieve manier kennis met de Moergestelnaren.

Joke van Dal was een van de Moergestelnaren die dit idee op een originele manier uitwerkte. Ze hing een verrekijker in de lijst bij haar voordeur aan de Kloosterlaan. Zij en hare mens Kees bewonen een deel van het vroegere gemeentehuis. Achter een raam bevindt zich een glaskunstwerk van Jan Dijker. Dit is normaal niet zichtbaar, maar door er de aandacht op te vestigen door middel van een lijst en een verrekijker beschikbaar te stellen, hebben veel Moergestelnaren het kunnen bewonderen. Zo maakte Gèèsel Ingelijst het Moergestels kunstbezit zichtbaar en dit met dank aan de inwoners die zoals altijd hun medewerking verleenden aan WieKentKunst.

Het door WieKentKunst geïntroduceerde Moergestel Zingt werd ook weer tijdens Gèèsel Ingelijst gehouden. Dit meezing-evenement werd met veel plezier gepresenteerd door Toos Swinkels.(Foto: Paul Spapens)

Het door WieKentKunst geïntroduceerde Moergestel Zingt werd ook weer tijdens Gèèsel Ingelijst gehouden. Dit meezing-evenement werd met veel plezier gepresenteerd door Toos Swinkels.(Foto: Paul Spapens)

Jan Dijker en Egbert Dekkers, de beroemdste kunstenaars die Moergestel ooit heeft gekend, werden in Galerie de Verdieping geëerd met een niet eerder gehouden combi-expositie. Kenmerkend voor WieKentKunst is de relatie die men wist te leggen met bekende fenomenen uit het dorp. Zonder overdrijving mag worden gesteld dat het Mariakapelletje langs de weg naar Oisterwijk wereldberoemd is in heel Brabant. Voor WieKentKunst was dit aanleiding om het cultuurhistorische fenomeen Mariakapel nader uit te werken met een in de kapel van de Nieuwenhof gehouden tentoonstelling met aquarellen van Brabantse Mariakapellen.

Uit de drukte kon je opmaken dat veel Moergestelnaren deze cultuur dicht aan het hart dragen. Dat zie je binnenkort weer als er per fiets op wordt uitgetrokken en er heel dikwijls bij kapelletjes wordt gestopt. Daar helpt WieKentKunst graag een handje bij door ter gelegenheid van vrijwel elke editie wandel- en fietsroutes uit te brengen. In de loop van de tijd zijn er dat al meer dan tien. Fietsroutes vanuit Moergestel langs religieus erfgoed zijn zeer populair gebleken. Zijn deze routes een structurele bijdrage aan de beleving van Moergestel, dat kan ook gezegd worden van het 25 meter lange kunstwerk dat basisschoolkinderen schilderden om het pand van Mensink een beetje aan het oog te onttrekken. Dat kunstwerk kan nog steeds worden bewonderd, want de schandvlek van Moergestel is nog immer niet afgebroken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *