Letters van het St. Antoniushuis Moergestel zijn terecht

Tijdens WieKentKunst waren drie Zusters van Asten op bezoek in het Medisch Centrum. Twee van hen poseren bij de letters. (Foto: Paul Spapens)

Tijdens WieKentKunst waren drie Zusters van Asten op bezoek in het Medisch Centrum. Twee van hen poseren bij de letters. (Foto: Paul Spapens)

WieKentKunst wil voor erfgoed opknapbeurt en zoekt een bestemming
De goudkleurige letters die jarenlang de voorgevel van het St. Antoniushuis aan de Raadhuisstraat sierden zijn terecht. Naar aanleiding van het bezoek van de Zusters van Asten aan het Medisch Centrum Moergestel in het kader van WieKentKunst liet Riet Schellekens weten dat de letters bij haar op zolder lagen. WieKentKunst noemt de letters belangrijk erfgoed voor Moergestel en wil ze laten herstellen en er een nieuwe bestemming aan geven. Hiervoor roept de stichting de hulp in van de inwoners van Moergestel.

Het St. Antoniushuis was het klooster van de Zusters Franciscanessen van de H. Antonius in Moergestel. Het klooster van de Zusters van Asten zoals deze congregatie in de volksmond werd genoemd, stond op de plek van het Medisch Centrum Moergestel. Tegen de zin van veel Moergestelnaren werd het gesloopt. Van dit voor Moergestel belangrijke klooster rest alleen een klein, onopvallend monumentje aan de rechterkant van het medisch centrum.

WieKentKunst organiseerde onlangs een evenement over de geschiedenis van Moergestel. Als onderdeel daarvan haalden Drie Zusters van Asten herinneringen op aan hun tijd in Moergestel. WieKentKunst, dat zich inzet voor het materiële en het immateriële erfgoed van Moergestel, gaf te kennen dat de stichting graag wilde weten waar de letters waren gebleven die jarenlang tegen de voorgevel van het Antoniushuis waren bevestigd.

Riet Schellekens toont de eerste twee letters van Antoniushuis.(Foto: Paul Spapens)

Riet Schellekens toont de eerste twee letters van Antoniushuis.(Foto: Paul Spapens)

Riet Hoozemans, gehuwd met Bernard Schellekens, bracht uitkomt. Ze vertelde dat ze de letters een jaar of vijf geleden heeft teruggevonden in en rommelhok van Leystromen. Deze woningstichting heeft het klooster gesloopt en vervolgens het nieuwe complex gebouwd. Riet Schellekens en haar man bewonen een van de appartementen. Zij en de andere bewoners hadden de letters graag een nieuwe plek gegeven in of buiten het complex. Het feit dat de letters nogal beschadigd zijn was een van de redenen waarom dat plan niet is doorgegaan.

Omdat het met de letters niet lukte hebben de bewoners door Teun op ’t Hoog een schilderij laten maken van het klooster en van de nieuwbouw. Dit schilderij hangt in de hal van het appartementengedeelte. WieKentKunst doet een beroep op de inwoners van Moergestel om te helpen bij het opknappen van de letters. Verder roept WieKentKunst de inwoners van Moergestel op met ideeën te komen voor een plaats waar de letters zouden kunnen komen.

Reageren kan via info@wiekentkunst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *