Moergestelse vrijwilligersprijs voor Elly van Zon

Uit handen van burgemeester Hans Janssen ontvangt Elly van zon het bronzen beeldje van reuzin Ermelindis.(Foto: Paul Spapens)

Uit handen van burgemeester Hans Janssen ontvangt Elly van zon het bronzen beeldje van reuzin Ermelindis.(Foto: Paul Spapens)

In Den Boogaard werd spontaan ‘Elly bedankt!’ gezongen
De Moergestelse vrijwilligersprijs is toegekend aan Elly van Zon. Ze kreeg de prijs vrijdagavond in Den Boogaard uitgereikt door burgemeester Hans Janssen. De bekendmaking gebeurde onder grote publieke belangstelling. De 66-jarige winnares van de vrijwilligersprijs was totaal verrast en beduusd toen de zaal spontaan ‘Elly bedankt!’ begon te zingen.

Op de hem eigen manier maakte burgemeester Hans Jansen de winnares bekend door steeds een klein beetje meer te onthullen over de achtergrond van Elly van Zon. Uiteindelijk vatte hij de kenmerkende verdiensten van de Moergestelse samen met de twee kernwoorden ‘keuken en kleding’. “Dan moet het toch wel duidelijk zijn wie het is”, grapte hij.

Elly van Zon is de zestiende Moergestelnaar aan wie de vrijwilligersprijs is uitgereikt. Deze bestaat uit een bronzen beeldje van de Moergestelse reuzin Ermelindis. De idee achter de vrijwilligersprijs is immers dan een vrijwilliger net als een reus met kop en schouders boven de samenleving uitsteekt. De officiële naam van de vrijwilligersprijs is ‘Gèèselse reus’. Bij de prijs hoort overigens ook een geldbedrag van 250 euro dat aan het goede doel moet worden besteed waarvoor de winnaar zich inzet.

Staat van dienst
Voor Elly van Zon wordt dat nog een hele puzzel want in de loop van enkele decennia heeft zij zich voor verschillende organisaties ingezet. Een (zeker niet complete) greep uit haar voortreffelijke staat van dienst als vrijwilliger:
– Elly van Zon was van 1990 tot 2015 bestuurslid van Scouting St. Jan. Behalve bestuurslid heeft ze bij de scouting veel ander werk verzet. In de genoemde periode heeft ze de kleding van de scouting verzorgd. Kleding die kinderen over hadden werd bij Elly van Zon ingeleverd. Ze controleerde de kleding en herstelde die waar nodig en stelde vervolgens deze kleding beschikbaar aan kinderen die ze nodig had. Ze deed elke week de was, makte gordijnen en zelfs vlaggen voor het scoutinggebouw.
– Al meer dan tien jaar is ze verantwoordelijk voor de keuken tijdens de rommelmarkt en de speelgoedmarkt van de scouting. Namens de scouting organiseert Elly van Zon de collecte van Jantje Beton. Al vijftien jaar is Elly van Zon betrokken bij de Sinterklaasviering in Moergestel. Ze maakt de kleding van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Hetzelfde vrijwilligerswerk doet ze voor twee gilden: Sint Sebastiaan en Sint Barbara en het gilde Sint Joris. Al vele jaren verzorgt ze de kleding van beide gildes.
– Voor de parochie heeft Elly van Zon de liturgische kleding van de pastoor en van de misdienaars verzorgd. Als vrijwilligster zet ze zich bovendien in voor het poetsen van de kerk van Moergestel. Ze heeft de kleding van seniorenkoor Echo verzorgd. Jarenlang gaf ze handwerkles bij de KBO.

Veel felicitaties
Na de bekendmaking door burgemeester Hans Janssen vormde zich een lange rij om de kersverse vrijwilligster van het jaar te feliciteren. Dat gebeurde onder het toeziend oog van reuzin Ermelindis. Onder de vele aanwezigen bevonden zich ook inwoners van Heukelom en Oisterwijk. Deze solidariteit met dit Moergestels eerbetoon werd door de organisatie zeer gewaardeerd. De Moergestelse Vrijwilligersprijs is een initiatief van de Stichting WieKentKunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *