Het verhaal van een NSB-kind in Moergestel

Martin Reuser treedt met zijn monoloog over zijn ervaringen als NSB-kind op in de aula van klooster Nieuwenhof (achtergrond) in Moergestel.(Foto: Paul Spapens)

Martin Reuser treedt met zijn monoloog over zijn ervaringen als NSB-kind op in de aula van klooster Nieuwenhof (achtergrond) in Moergestel.(Foto: Paul Spapens)

Monoloog en prachtige liedjes in gratis toegankelijke voorstelling
‘Waarom heb je mijn schouder niet gezocht?’ Martin Reuser (1940) stelde die vraag aan zijn moeder op haar sterfbed. Het is ook de titel van zijn autobiografische voorstelling over zijn leven als kind van ouders die beiden NSB-er waren. De monoloog over dit nog steeds beladen onderwerp wordt door hem gebracht op vrijdagavond 28 oktober in de aula van klooster Nieuwenhof aan de Kloosterdreef 2 in Moergestel. Tijdens zijn verhaal wordt Martin Reuser op een indringende manier bijgestaan door zangeres Yvonne Frijters en pianist Theo Wouters die samen negen liedjes brengen.

De bijzondere voorstelling is gratis toegankelijk en begint om 20.00 uur. De monoloog duurt een uur. ‘Waarom heb je mijn schouder niet gezocht’ is georganiseerd door de Stichting WieKentKunst. Deze organisatie zet zich al negentien jaar in voor de cultuur en het erfgoed van Moergestel. De voorstelling is georganiseerd in het kader van het thema geschiedenis waar WieKentKunst dit jaar op concentreert. Het kind van NSB-ouders Martin Reuser doet zijn verhaal in een periode van het jaar waarin Midden-Brabant de bevrijding herdenkt.

Het autobiografische verhaal en de liedjes zijn geschreven door Jan Smeets. Deze begin dit jaar overleden schrijver, dichter en theaterman is vaak in Moergestel opgetreden. Het project is tot stand gekomen op initiatief van Martin Reuser omdat er volgens hem nog altijd een taboe rust op wat hij ‘de andere kant’ van de oorlog noemt. Duizenden kinderen van NSB-ouders zijn voor het leven getekend. Moest de monoloog hem helpen zijn eigen trauma te verwerken, nu brengt hij de voorstelling om deze schaduwzijde van de Tweede Wereldoorlog te belichten. Hoe het was om een kind van NSB-ouders te zijn wordt door hem letterlijk een stem en een gezicht gegeven.

Martin Reuser is de tweede van acht kinderen. Zijn vader sneuvelde in 1944 bij Overloon. Dat gebeurde tijdens de bevrijding, maar hij vocht aan de kant van de Duitsers. Na de oorlog werd door zijn moeder nooit over de oorlog gesproken. Het gezin, de kinderen werden met de nek aangekeken en buitengesloten. Dit alles had zo’n impact op Martin Reuser dat hij in het gekkenhuis belandde. Hij vond pas rust toen hij de waarheid over de rol van zijn NSB-vader in de oorlog te weten kwam. De monoloog met de negen liedjes oogstten eerder veel succes in Nationaal Monument Kamp Vugt. Tijdens de voorstelling in Moergestel worden filmopnamen gemaakt voor een documentaire over de monoloog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *