Eric van Bladel wint Grote Gèèselse Geschiedenis Quiz

Winnaar Eric van Bladel met de door Ineke van de Loo ontworpen trofee van de Grote Gèèselse Geschiedenis Quiz. (Foto: Paul Spapens)

Winnaar Eric van Bladel met de door Ineke van de Loo ontworpen trofee van de Grote Gèèselse Geschiedenis Quiz. (Foto: Paul Spapens)

Trofee gemaakt door Ineke van de Loo met veel Moergestelse iconen
De door de Stichting WieKentKunst georganiseerde Grote Gèèselse Geschiedenis Quiz is gewonnen door Eric van Bladel. Hij had alle tien vragen goed beantwoord. Afgelopen vrijdagavond tijdens de openingsavond van WieKentKunst in Den Boogaard ontving hij de aan de quiz verbonden trofee.

Deze prijs was gemaakt door Ineke van de Loo. De Moergestelse keramiste maakte er een iets heel bijzonders van met een Moergestelse toren in keramiek op een sokkel. Op de sokkel zette Ineke van de Loo allerlei symbolen die kenmerkend zijn voor Moergestel, variërend van de molen tot het kapelleke, de natuur, de boeren, de schoenindustrie en dat alles onder het vaandel van de Brabantse vlag. Zoals Ineke van de Loo dat in de bokaal tot uitdrukking bracht, is WieKentKunst al negentien jaar bezig met de identiteit en het erfgoed van Moergestel.

Het afgelopen weekeinde organiseerde WieKentKunst een evenement met als thema de geschiedenis van het dorp. Een onderdeel daarvan was de in MoergestelNieuws gepubliceerde Grote Gèèselse Geschiedenis Quiz. De quiz bestond uit tien vragen. De inzendingen werden beoordeeld door Jeanne Jonkers en Peter Vrijhoeven van de Stichting WieKentKunst. Zij wezen Eric van Bladel aan als winnaar omdat hij alle vragen had beantwoord en geen enkele fout had gemaakt.

Vragen en antwoorden

Vraag 1:
Op welke datum en in welk jaar werd het eerste gedeelte van de A 58 geopend, het wegvak Tilburg-Oirschot?
Antwoord: 29 juli 1956.
Vraag 2:
Hoeveel cafés stonden er begin twintigste eeuw op de hoek Rootven/Oisterwijkseweg/Tilburgseweg?
Antwoord: vier.
Vraag 3:
Wie was de architect van de nieuwe kerk van Moergestel?
Antwoord: Hendrik Willem Valk
Vraag 4:
Hoe heet de bouwstijl waarin de toren van Moergestel is uitgevoerd?
antwoord: Kempische gothiek.
Vraag 5:
In welk jaar en op welke datum werd Audacia opgericht?
Antwoord: 23 augustus 1948
Vraag 6:
Wat betekent Audacia?
Antwoord: Stoutmoedig, durf
Vraag 7:
Aan welke straat stond het H. Hartbeeld van Moergestel en waar precies stond het? (aangeven met de huidige huisnummers ter hoogte van waar het in deze straat stond).
Antwoord: Het Rootven, onder andere de huisnummers 12, 18 en 20
Vraag 8:
Een van de dochters van Henri Witlox (de bouwer van villa Maria Hoeve) heette Miet. Een van haar dochters werd in 1929 geboren. Ze werd een bekende tv-persoonlijkheid. Wie is dat?
Antwoord: Mies Bouwman
Vraag 9:
Hoe heette het café van Jana van den Bosch?
Antwoord: café De Ster
Vraag 10:
Een meerkeuzevraag. Aan de Molenakkers werd een stenen voorwerp van 4000 jaar oud gevonden. Dit voorwerp werd vermoedelijk gebruikt als: A Ploeg, B Wapen, C Bijtel.
Antwoord: A.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *