WieKentKunst 2016 een schot in de roos

 

Een hele lange rij fietsen op het St.-Jansplein. (Foto: Paul Spapens)

Een hele lange rij fietsen op het St.-Jansplein. (Foto: Paul Spapens)

Veel belangstelling voor de geschiedenis van Moergestel
“Beter dan wat ik ooit heb meegemaakt.” Zo typeert Ad Wolfs Adr. Zn. zijn ervaringen tijdens WieKentKunst 2016. De Moergestelse verzamelaar had met zijn collectie De Verdieping ingericht tot een plek waar de geschiedenis van Moergestel tot leven kwam. Hemelsbreed een kilometer verderop leek een schier onafzienbare rij van tientallen naast elkaar geparkeerde fietsen op het St.-Jansplein zij mening woordeloos te onderschrijven: WieKentKunst was weer een groot succes.

Waar dat precies aan lag is altijd moeilijk te duiden, maar dat het thema dit keer de geschiedenis van Moergestel was heeft zeker een belangrijke rol gespeeld in het succes. De verschillende activiteiten en tentoonstellingen riepen niet alleen bij velen een Moergestel-gevoel op (‘Dat doen we toch maar mooi in Moergestel’), de opzet van deze WieKenKunst was tevens uitnodigend om het over het dorp en zijn inwoners te hebben.

Veel belangstelling voor de door Ed Hurkmans (links op de foto) gemaakte maquette van Moergestel.(Foto: Paul Spapens)

Veel belangstelling voor de door Ed Hurkmans (links op de foto) gemaakte maquette van Moergestel.(Foto: Paul Spapens)

Dat kwam sterk tot uitdrukking bij de schitterende maquette van Moergestel die Ed Hurkmans heeft gemaakt. De maquette in de Verdieping was voor heel veel mensen aanleiding om zich te verbazen over al die dingen die ze van Moergestel (nog) niet wisten. Dat ging zo van: ‘Stond daar vroeger een café? Nóóit geweten.’ En: ‘Daar woonde vroeger ons oma.’ Dit soort effecten is precies wat WieKentKunst beoogt. De stichting zet zich al negentien jaar in voor de identiteit en het erfgoed van Moergestel. Steeds opnieuw blijkt dat Moergestelnaren daar zeer in geïnteresseerd zijn.

‘Hartstikke druk’
Na een zinderende openingsavond met 250 bezoekers op vrijdag kwam het evenement net als andere jaren zaterdag aarzelend op gang. Mensen moeten keuzes maken wat ze op hun kostbare vrije dagen zullen doen. Juist daarom was de organisatie zeer in zijn nopjes met de volle bak zondag. “Geweldig, hartstikke druk”, aldus Peter Vrijhoeven, bestuurslid van de Stichting WieKentKunst. Bestuurslid Paul Jaszewski valt hem bij: “Veel complimenten gehad in de zin van goed georganiseerd en veel bijzondere dingen gezien.”

De bezoekers kwamen, zoals te verwachten was, met name uit Moergestel. Er waren dit keer ook de nodige gezinnen op pad, dit dankzij de puzzeltocht. De Kroegentocht trok minder deelnemers dan gehoopt, maar het Kroegenboekje gingen daarentegen grif van de hand. Een échte bestseller bleek dit weekeinde het Moergestels Straatnamenboekje. Kwamen de meeste bezoekers uit Moergestel, ook Oisterwijk en Tilburg waren goed vertegenwoordigd. Min of meer toevallig waren bezoekers uit Oostenrijk, Engeland en België op WieKentKunst verzeild geraakt. Maar zij genoten niet te minder van de Moergestelse gastvrijheid.

‘Nonnenpakske’
Waren de organisatie en de bezoekers content met WieKentKunst over de geschiedenis van Moergestel, dat waren de deelnemers zeker ook. In bijvoorbeeld de aula van klooster Nieuwenhof, in het medisch centrum en in basisschool De Vonder was het steeds gewoon hartstikke druk. “De bezoekers hebben zich uitstekend vermaakt”, aldus een enthousiaste Jacques van Rijswijk met zijn onderwijsexpositie. Hij kon zijn geluk niet op. Een inwoonster van Moergestel schonk een ‘nonnenpakske’ dat ze in haar jeugd droeg tijdens het ‘miske speulen’. ‘Mister’ Jacques van Rijswijk kon er veel over vertellen.

 

Op de onderwijsexpositie in De Vonder krijgen kinderen uit het digitale tijdperk van ‘mister’ Jacques van Rijswijk les in het schrijven met een griffel op een leitje.(Foto: Paul Spapens)

Op de onderwijsexpositie in De Vonder krijgen kinderen uit het digitale tijdperk van ‘mister’ Jacques van Rijswijk les in het schrijven met een griffel op een leitje.(Foto: Paul Spapens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *