Parochiekerk: een religieus museum kan niet tippen aan de kunstwerken

Pastoor Ad Verest geeft rondleidingen
In de St.-Jans Onthoofdingkerk van Moergestel staan zoveel kunstwerken dat je zou kunnen spreken van een ‘religieus museum’. Dit natuurlijk met de kanttekening dat de kerk nog volop in gebruik is en daarom geen echt museum is, maar het gaat er dan ook om om aan te geven dat de Moergestelse parochiekerk veel religieuze kunst bezit.

Alle kunstwerken zijn tijdens WieKentKunst voorzien van een toelichting. Bovendien heeft pastoor Ad Verest op enige tijdstippen een rondleiding door de kerk en langs de kunstwerken. Van hem mag worden verwacht dat hij er deskundig over kan vertellen. De kerk is tijdens WieKentKunst op zaterdag en zondag geopend.

Het is een aanrader om van deze mogelijkheid gebruik te maken omdat veel mensen niet meer naar de kerk gaan en derhalve niet weten wat voor moois er allemaal in dit Godshuis staat. Een tentoonstelling die in dezelfde geest het bezoeken waard is gaat over een zestal pastoros die veel voor Moergestel hebben betekend. In de tijd van het Rijke Roomsche Leven waren pastoors niet alleen zielenherders, ze zetten zich ook sterk in voor het maatschappelijk welzijn. Het bekendste voorbeeld is nog steeds pastoor van den Boogaard en het door hem geïnitieerde cultureel centrum.

Voor de gelegenheid worden mooie voorwerpen uit de kluis gehaald en tentoongesteld. Enkele oude gewaden worden getoond. Specifiek voor Moergestel is de aandacht die wordt geschonken aan Ermelindis. Deze heilige wordt sinds de Middeleeuwen in Moergestel vereerd. Moergestel heeft een relikwie van deze Vlaamse heilige. Het relikwie wordt getoond samen met het certificaat van echtheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *