Moergestels Kroegenboekje en Moergestelse Kroegentocht

 

De friettent van Cor Friet eind jaren ’50. Het echtpaar Jan en Cor Willems-van Lieshout in hun cafetaria aan de Oisterwijkseweg. Hier is nu café en cafetaria Epi gevestigd. (Foto: Collectie Ad Wolfs Adr. Zn.)

De friettent van Cor Friet eind jaren ’50. Het echtpaar Jan en Cor Willems-van Lieshout in hun cafetaria aan de Oisterwijkseweg. Hier is nu café en cafetaria Epi gevestigd. (Foto: Collectie Ad Wolfs Adr. Zn.)

Moergestel was vroeger en nu gezegend met mooie en spraakmakende cafés
Tijdens WieKentKunst is een gratis Moergestels Kroegenboekje verkrijgbaar. In dit mooi uitgegeven boekje staat in woord en beeld de geschiedenis van de nog bestaande cafés in het centrum van het dorp. Het boekje bevat tevens de route van een Moergestelse Kroegentocht. Ook ná WieKentKunst behouden het Moergestels Kroegenboekje en de Moergestelse Kroegentocht hun waarde.

Tijdens WieKentKunst op zaterdag 24 september en zondag 25 september is er iets extra’s te beleven; de kasteleins van de cafés delen allemaal een gratis versnapering uit. Bovendien hangen in alle cafés foto’s van de historie van de horecazaak. Door tijdens WieKentKunst aan de hand van het Moergestels Kroegenboekje de Moergestelse Kroegentocht te lopen ervaar je een heel eigen stuk geschiedenis van het dorp.

Het thema van WieKentKunst 2016 is ‘De geschiedenis van Moergestel’. Dit is een zeer breed en omvangrijk onderwerp. Er moesten keuzen worden gemaakt. De leden van WieKentKunst waren het er al snel met elkaar over eens dat de geschiedenis van de cafés beslist een van de onderwerpen moest zijn. Vanuit het verleden en tot op de dag van vandaag weet Moergestel zich rijk met een keur aan cafés. Al deze zaken hebben een interessant verleden en dat niet alleen als horecazaak maar zeker ook omdat het vaak huiskamers van de gemeenschap zijn.

In dit door de Stichting WieKentKunst uitgegeven boekje staan korte verhalen en een aantal foto’s over de geschiedenis van de cafés. In dit boekje staat bovendien een wandelroute langs al deze cafés. De route is precies 4,8 kilometer lang.

We noemen deze route de ‘Moergestelse Kroegentocht’. Het Kroegenboekje is uitgegeven ter gelegenheid van WieKentKunst 2016, maar de opzet is zo dat er nadien ook nog volop gebruik van kan worden gemaakt. En dus kan worden genoten van Moergestel en van onze cafés.

Het Moergestels Kroegenboekje is gratis verkrijgbaar vrijdagavond tijdens de openingsavond van WieKentKunst en op zaterdag en zondag in de informatiekraam in Den Boogaard.

1 reactie op “Moergestels Kroegenboekje en Moergestelse Kroegentocht

 1. Beste Hr/Mvr,
  Heb gisteren tijdens het (overigens heel leuke) evenement van Weekendkunst het Moergestels Kroegenboekje gekocht. Ik heb dit gelezen en wat blijkt, er staat helemaal niets in over Cafe `t Stokske terwijl dit al meer dan 200 jaar bestaande cafe in de hele regio het bekendste cafe van Moergestel is.
  Dit is toch een grote misser van het overigens leuke boekje.
  P.S. Ik heb de geschiedenis van `t Stokske wel aangeleverd bij Weekendkunst.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Timmermans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *