Jan van Eijck en zijn martelwerktuigen in Medisch Centrum

 

Huisarts Theo van Delft met zijn gezin bij zijn woning aan de Oirschotseweg. (Foto: Collectie Ad Wolfs Adr. Zn.)

Huisarts Theo van Delft met zijn gezin bij zijn woning aan de Oirschotseweg. (Foto: Collectie Ad Wolfs Adr. Zn.)

Arts en heemkundige vertelt over artsenij vroeger
37 jaar was de tot huisarts opgeleide Jan van Eijck uit Goirle GGD-arts in Tilburg. En al 32 jaar is hij conservator van museum de Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Behalve deze cv-achtergronden is Jan van Eijck een begenadigd verteller met een voorliefde voor tot de verbeelding sprekende en anekdotische details. Zondag 25 september komt hij in het kader van WieKentKunst vertellen over de praktijk van een Brabantse dorpsdokter in vroeger dagen.

Jan van Eijck (1950) doet zijn verhaal in het Medisch Centrum Moergestel. ’s Middags treedt hij twee keer op. In het Medisch Centrum Moergestel is hij in het gezelschap van de Zusters van Asten. Drie zusters die in het Moergestelse Antoniusklooster hebben gewoond en gewerkt halen samen met de bezoeker herinneringen op. In het centrum hangt een fiks aantal historische foto’s van de aanwezigheid van de zusters in Moergestel. Ze doen hun verhaal op historische grond. Hun klooster is gesloopt voor het Medisch Centrum Moergestel.

Zijn voordracht heeft Jan van Eijck als titel ‘Uit de oude dokterstas’ meegegeven. Wat zijn optredens altijd extra aantrekkelijk maakt is dat vanuit het Hilvarenbeekse museum altijd een aantal artsenijspullen meebrengt die hij zelf ‘martelwerktuigen’ noemt. Het publiek laat hij griezelen met zijn smeuïge verhalen. Los van zijn algemene verhaal gaat hij voor zover mogelijk ook in op de Moergestelse situatie, zoals Theo van Delft die zich als eerste huisarts in Moergestel vestigde.

Hij had een woon- en praktijkruimte in het Broothuys. ‘In het begin liep het helemaal niet zo goed’, vertelde Van Delft toen hij een keer herinneringen ophaalde aan vroeger. ‘Pas toen ik in april 1941 trouwde kwamen er meer patiënten. In een getrouwde arts had men kennelijk mee vertrouwen’, zei hij over zijn begintijd in Moergestel. Jan van Eijck vertelt ook over de Hilvarenbeekse dorpsdokter Piet de Lang. In de periode 1858-1871 deed hij in Moergestel zestien bevallingen. Jan van Eijck: “Da’s alvast een goed begin van het verhaal dat ik in Moergestel kom vertellen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *