Geschiedenis een avondlang als bron van entertainment

 

Het geschiedenisverhaal van Moergestel is vooral een verhaal over en van de Moergestelnaren zelf. Zij immers gaven het dorp vorm. Op de foto smid Timmermans in de Kerkstraat begin jaren ’30. (Foto: Collectie Ad Wolfs Adr. Zn.)

Het geschiedenisverhaal van Moergestel is vooral een verhaal over en van de Moergestelnaren zelf. Zij immers gaven het dorp vorm. Op de foto smid Timmermans in de Kerkstraat begin jaren ’30. (Foto: Collectie Ad Wolfs Adr. Zn.)

Openingsavond WieKentKunst in Den Boogaard
Een in de geschiedenis van Moergestel bekend en destijds beladen onderwerp was de herindeling bij Oisterwijk in 1997. De Oisterwijkse schrijver Ad van den Oord schreef aan de vooravond van de herindeling samen met Paul van Dun een geschiedenisboek over Moergestel onder de titel ‘Merk toch hoe sterk!’ In de tijd van de herindeling zat hij in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Oisterwijk.

Hij is niet alleen een goed schrijver, maar ook een begenadigd spreker. Ad van den Oord is een van de mensen die optreedt tijdens de openingsavond van WieKentKunst op 23 september. Hij neemt deel met een gesproken column over de eeuwenoude relatie tussen Moergestel en Oisterwijk.

Deze gegarandeerd zeer interessante bijdrage is een van de onderdelen van de openingsavond van WieKentKunst 2016. Het thema van WieKentKunst is dit jaar ‘de geschiedenis van Moergestel’ en dit is dan ook het thema van de openingsvond. Deze wordt gehouden in Den Boogaard en is gratis toegankelijk. Het avondvullend programma begint om 19.30 uur. De presentatie is in handen van Martien Oerlemans.

De rode draad in het programma is de geschiedenis van Moergestel als bron van entertainment. Er wordt zowel serieus, als met een knipoog naar de geschiedenis van Moergestel gekeken. Dit wordt dan weer gelardeerd met plezierige optredens van smartlappenkoor Agge mag weg bent en Kees van Dijk. Zowel Kees van Dijk als meezingkoor Agge mar weg bent komen met liedjes die in de culturele traditie van Moergestel passen. En er is nog meer muziek en poëzie.

Het serieuzere werk tijdens de openingsavond is niet alleen de gesproken column van Ad van den Oord, maar ook de lezing die Paul Spapens geeft over de geschiedenis van Moergestel. De Moergestelse schrijver komt met een sprankelend verhaal over de hoogtepunten uit het verleden van het dorp. Zijn bijdrage duurt een klein halfuur en wordt verlevendigd met veel foto’s. Tijdens de avond wordt de winnaar van de Grote Gèèselse Geschiedenis Quiz bekend gemaakt.

Uitreiking van de vrijwilligersprijs

Een vast onderdeel van de openingsavonden van de door WieKentKunst georganiseerde evenementen is de uitreiking van de Moergestelse vrijwilligersprijs. De winnaar wordt komende vrijdagavond bekend gemaakt door burgemeester Hans Janssen. Hij reikt ook de vrijwilligersprijs uit. Deze bestaat uit een bedrag van 250 euro en een bronzen, door Kees Ketelaars gemaakt beeldje van reuzin Ermelindis. De Moergestelse vrijwilligersprijs wordt vrijdagavond voor de zestiende keer toegekend. Deze prijs is een initiatief van de Stichting WieKentKunst.

Op het Ermelindishof naast de kerk staat een sterk uitvergrote vrijwilligersprijs. Moergestel telt veel vrijwilligers. Niet iedereen kan ooit de vrijwilligersprijs krijgen. Daarom is dit beeld een eerbetoon aan alle Moergestelse vrijwilligers.(Foto: Paul Spapens)

Op het Ermelindishof naast de kerk staat een sterk uitvergrote vrijwilligersprijs. Moergestel telt veel vrijwilligers. Niet iedereen kan ooit de vrijwilligersprijs krijgen. Daarom is dit beeld een eerbetoon aan alle Moergestelse vrijwilligers.(Foto: Paul Spapens)

 

Bekendmaking winnaar Grote Gèèselse Geschiedenis Quiz

Een onderdeel van WieKentKunst 2016 is de Grote Gèèselse Geschiedenis Quiz. Deze stond een paar weken geleden in Moergestel Nieuws. De winnaar van de quiz krijt een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte trofee. De maakster is Ineke van de Loo (foto). Ze heeft er een zeer bijzonder kunstwerk van gemaakt. De in keramiek uitgevoerde trofee bestaat uit de Moergestelse kerktoren met daarbij allerlei symbolen die kenmerkend zijn voor het dorp. Deze variëren van de molen tot de Brabantse vlag. Het unieke kunstwerk wordt tijdens de openingsavond uitgereikt aan de winnaar van de quiz. 

 

© Paul Spapens

© Paul Spapens

Gratis mee te nemen: geschiedenisboeken

Op de openingsavond is een kraam ingericht met historische en heemkundige boeken, boekjes en pamfletten. Al deze drukwerken kunnen gratis worden meegenomen. Het materiaal is geschonken door een verzamelaar van historische werken, met name over Brabant, maar ook over algemene onderwerpen als de Eerste Wereldoorlog. De verzamelaar verlaat wegens zijn leeftijd zijn grote woning en gaat kleiner wonen. Hij moet daarom afstand doen van veel van zijn boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *