Foto’s én bijbehorende voorwerpen vertellen het geschiedenisverhaal van Moergestel

Ad Wolfs Adr. Zn. is bezig met het voorbereiden van de expositie in de Verdieping. Daarom liggen achter hem de ordners en mappen op de grond. Hij laat twee voorwerpen zien die worden geëxposeerd: de ‘moffenhelm’ en een kruikje dat door Jo Schepens is gemaakt van een granaathuls. (Foto: Paul Spapens)

Ad Wolfs Adr. Zn. is bezig met het voorbereiden van de expositie in de Verdieping. Daarom liggen achter hem de ordners en mappen op de grond. Hij laat twee voorwerpen zien die worden geëxposeerd: de ‘moffenhelm’ en een kruikje dat door Jo Schepens is gemaakt van een granaathuls. (Foto: Paul Spapens)

Expositie in de Verdieping ingericht met verzameling van Ad Wolfs Adr. Zn.
Een belangrijk onderdeel van WieKentKunst en de geschiedenis van Moergestel is de tentoonstelling in Galerie de Verdieping aan de Industrieweg. Deze expositie bestaat uit historische foto’s van Moergestel. Bij deze foto’s worden voorwerpen getoond die het verhaal van de foto’s ondersteunen. Zowel de foto’s als de voorwerpen komen uit de collectie van Moergestelverzamelaar Ad Wolfs. Adr. Zn.

Ad Wolfs Adr. Zn. geeft een voorbeeld van de opzet van de tentoonstelling. Er komt een foto te hangen van het gezin Helmer. Twee kinderen gingen naar het klooster. Maria Norberta Helmer kwam als missiezuster om het leven toen ze was geïnterneerd in een Jappenkamp. Haar broer Louis werkte lange tijd als missionaris op Nieuw Guinea. Op 1 februari 1947, toen hij op verlof was in Moergestel, raakte hij op de kruising Rootven-Tilburgseweg-Oisterwijk dodelijk gewond bij een aanrijding.

Missiezusters en missionarissen zoals als broer en zus Helmer plachten exotische souvenirs mee naar huis te nemen. Vandaar dat je nog steeds bij familieleden voorwerpen uit verre oorden aan kunt treffen. Ad Wolfs Adr. Zn. bezit een collectie van deze voorwerpen. Deze worden bij de foto van het gezin Helmer tentoongesteld. “Een historische foto zegt veel, met voorwerpen erbij komen de achtergronden nog beter tot leven”, aldus de samensteller over de opzet van de expositie.

Verzamelaar

Ad Wolfs Adr. Zn. mag zonder overdrijving dé verzamelaar van Moergestel worden genoemd. Zijn collectie is ongelooflijk uitbreid. Ze bestaat uit twee hoofdmoten: foto’s en voorwerpen. Als hij vertelt over de geschiedenis van Moergestel kan hij zijn verhalen moeiteloos staven met de meest uiteenlopende voorwerpen. Zo is er het verhaal van de Duitse soldaat die met een welgemikt schot in de buurt van het kapelletje aan de weg naar Oisterwijk werd doodgeschoten. Zijn ‘moffenhelm’ zit in zijn collectie. Intrigerend is het gat in deze helm. Dit is volgens hem echter niet ontstaan door het schot maar is het er in geroest. De helm is jarenlang door een Moergestelse boer gebruikt om meel mee te scheppen.

Ad Wolfs Adr. Zn. werd in 1948 geboren in het huis Oisterwijkseweg nummer 28. Dit huis werd in 1909 door zijn grootvader gebouwd. Het was toen het eerste (!) huis aan de Oisterwijkseweg. De bomen bij het huis zijn toen geplant. Zoals toen gebruikelijk ging Ad Wolfs Adr. Zn. op veertienjarige leeftijd werken. In de avonduren schoolde hij zich tot elektricien. Frans van Velthoven was zijn eerste werkgever. Voor dit bedrijf heeft hij onder andere tientallen televisiemasten geplaatst. Hij werkte vervolgens bij AvanG als algemeen onderhoudsmonteur en vervolgens als onderhoudsmonteur bij Hydraudyne in Boxtel.

Moergestel als passie

De geschiedenis van Moergestel is altijd zijn passie geweest. Daar weet hij dan ook veel van af. Zijn kennis legde hij vast in meerdere boeken. Nu heeft hij zijn medewerking gegeven aan het Moergestels Straatnamenboek. Binnen zijn collectie heeft zich speciaal toegelegd op het schoenenverleden van Moergestel. Een groot deel van deze collectie is te zien in het museum van Van Bommel. Zijn grootste zorg is dat zijn belangrijke collectie voor Moergestel behouden blijft. Met dat doel heeft hij een stichting opgericht. “Moergestel, dat is écht mijn dorp. Het heeft me altijd geïnteresseerd wie de Moergestelse mensen waren en wat ze deden. Dát is de opzet van de tentoonstelling in de Verdieping.”

Het gezin Helmer telde een aantal kinderen die een religieuze loopbaan kozen. Missiepater Louis verongelukte dodelijk in Moergestel. Zijn zus Maria kwam bij een bombardement in Indonesië om het leven. (Foto: Collectie Ad Wolfs Adr. Zn.)

Het gezin Helmer telde een aantal kinderen die een religieuze loopbaan kozen. Missiepater Louis verongelukte dodelijk in Moergestel. Zijn zus Maria kwam bij een bombardement in Indonesië om het leven. (Foto: Collectie Ad Wolfs Adr. Zn.)

Dorpsmaquette Ed Hurkmans ook op expositie De Verdieping

Een geheide publiekstrekker op de tentoonstelling in De Verdieping is de maquette van het oude centrum (rond de toren) van Moergestel. Dit prachtige werkstuk is gemaakt door Ed Hurkmans. Bij zoveel mogelijk huizen en panden die te zien zijn op de maquette worden foto’s tentoongesteld. De bezoeker krijgt zo een goed beeld van het Moergestel van vroeger.

 

1 reactie op “Foto’s én bijbehorende voorwerpen vertellen het geschiedenisverhaal van Moergestel

  1. Het was fantatisch en tijd tekort natuurlijk weer. Het stratenboekje moet ik nog lezen maar dat is ongetwijfeld ook weer genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *