WieKentKunst versiert Moergestel

 

‘Moergestel in Buxus’ bij de molen.(Foto: Paul Spapens)

‘Moergestel in Buxus’ bij de molen.(Foto: Paul Spapens)

Schoenbank past in rijtje bijzondere monumenten
Tijdens haar toespraak bij de onthulling van de Moergestelse Schoenbank onderstreepte voorzitter Hennie van Schooten van de Stichting WieKentKunst de identiteit van Moergestel en het belang om die eigenheid zichtbaar te maken. In de loop van de negentien jaar (alweer) dat de stichting aan de weg timmert heeft WieKentKunst op verschillende manieren het dorp ‘versierd’ met bijzondere monumenten.

De Moergestelse Schoenbank is er eentje in een rijtje bijzondere monumenten die door WieKentKunst zijn gerealiseerd. Hennie van Schooten zette ze tijdens haar toespraak op een rijtje.

Bij de molen wordt men in Moergestel welkom geheten door de naam Moergestel geschreven door middel van buxus-boompjes. Dit groene ‘kombord’ is op initiatief van WieKentKunst aangeplant als onderdeel van manifestatie met als onderwerp ‘de tuinen van Moergestel’. Het groene welkom wordt bijgehouden door Moergestelnaar Adry Hoeven.

Aan de zuidwestkant van de kerk staat een bronzen beeldje. Dit is een hommage aan alle vrijwilligers van Moergestel. WieKentKunst is de initiatiefnemer van de gemeentelijke vrijwilligersprijs. Elk jaar wordt iemand met deze prijs geëerd. Omdat nu eenmaal lang niet iedereen deze vrijwilligersprijs kan krijgen, is dit beeldje opgericht. Is een eerbetoon aan alle vrijwilligers van Moergestel.

Het vrijwilligersbeeld naast de kerk.(Foto: Paul Spapens)

Het vrijwilligersbeeld naast de kerk.(Foto: Paul Spapens)

Het door de Moergestelse kunstenaar Kees Ketelaars gemaakte beeldje stelt de Moergestelse reuzin Ermelindis voor. De reuzen van Moergestel, Oisterwijk en Heukelom zijn in 1999 ook door WieKentKunst bedacht. Deze reuzen dienen twee doelen. Ze drukken de identiteit uit van de drie dorpen; Ermelindis doet dat van Moergestel. Ze bevorderen de samenwerking tussen de inwoners van de drie dorpen. WieKentKunst huldigt het standpunt dat samenwerking tussen mensen de wereld beter maakt.

Vlakbij dit vrijwilligersmonument staat de ontsierende bouwval op de hoek van de Kerkstraat en de Schoolstraat. Aan de kant van de kerk zijn tegen een muur kleurige panelen aangebracht. Ze zijn door Moergestelse schoolkinderen gemaakt op initiatief van de Stichting WieKentKunst. De schilderingen moeten een positief en vrolijk tegenwicht bieden aan deze bouwval die Moergestel onwaardig is.

De ‘Verniel-me-niet-boom’ aan de Heeregoedstraat.(Foto: Paul Spapens)

De ‘Verniel-me-niet-boom’ aan de Heeregoedstraat.(Foto: Paul Spapens)

Aan de Heregoedstraat staat een groen monument dat op initiatief van WieKentKunst is geplant. Het is een monument met een hoge actualiteitswaarde. De treurwilg waar het hier om gaat is een levende aanklacht tegen vandalisme. En tot wat vandalisme kan leiden is inmiddels breed bekend. Tijdens haar toespraak bij de onthulling van de Schoenbank zei Hennie van Schooten: “Wij van WieKentKunst hopen dat de vandalen die in het Pastoorspaadje een stang krom hebben gebogen waardoor een bejaarde vrouw ernstig werd gewond, hun verdiende straf niet zullen ontlopen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *