Op bezoek in het museum van de Zusters van Liefde in Tilburg

De habijtenlijn van de Zusters van Liefde doorheen de geschiedenis. Links het eerste habijt dat vanaf 1832 werd gedragen, rechts de laatste kloostermode. Vanaf 1969/1970 werd lekenkleding toegestaan. (Foto: Paul Spapens)

De habijtenlijn van de Zusters van Liefde doorheen de geschiedenis. Links het eerste habijt dat vanaf 1832 werd gedragen, rechts de laatste kloostermode. Vanaf 1969/1970 werd lekenkleding toegestaan. (Foto: Paul Spapens)

WieKentKunst Moergestel organiseert bijzonder historisch uitstapje
De Stichting WieKentKunst Moergestel heeft een bezoek georganiseerd aan het Museum van de Zusters van Liefde in het klooster aan de Oude Dijk in Tilburg. Deelname aan dit bezoek staat voor iedereen open, dus ook voor de inwoners van Tilburg. Er zijn twee data waarop het museum kan worden bezocht: maandagmiddag 19 september en donderdagmiddag 22 september. De aanvang is steeds om 14.00 uur.

In verband met de verwachte grote belangstelling is het noodzakelijk zich vooraf aan te melden. Dat kan via het emailadres info@wiekentkunst.nl. Aanmelden kan tot 14 september. Deelname aan het museumbezoek is gratis. De rondleidingen worden verzorgd door de Zusters Delian de Brouwer en Veerle de Belder. Deelnemers moeten om 14.00 uur aanwezig zijn bij de hoofdingang van het klooster, Oude Dijk 1, Tilburg. In de direct omgeving is volop parkeergelegenheid

De Moergestelse organisatie WieKentKunst organiseert het bezoek aan het Museum van de Zusters van Liefde als onderdeel van een evenement over de geschiedenis van het dorp. Voor het onderwijs en de zorg zijn de Zusters van Liefde van onschatbare betekenis geweest voor Moergestel. Het klooster in het dorp is de eerste vestiging van de Zusters van Liefde buiten Tilburg. In het Moergestelse klooster Nieuwenhof wonen nog steeds Zusters van Liefde. De Stichting WieKentKunst werkt al jaren nauw samen met de Zusters van Liefde.

Het Museum is gevestigd in de voormalige Postulantenkapel van de Zusters van Liefde. Deze prachtige ruimte bevindt zich op de eerste verdieping van het klooster aan de Oude Dijk. In het museum wordt door middel van talrijke (zeldzame) voorwerpen de geschiedenis verteld van de Zusters van Liefde, een van de grootste congregaties voor vrouwelijke religieuzen. De Zusters van Liefde zijn in 1832 door pastoor Zwijsen opgericht. Tot op de dag van vandaag is de congregatie actief in verschillende landen. De twee zusters die de rondleiding verzorgen weten beiden veel van de geschiedenis van de congregatie. Ze kunnen daar beeldend en met vele anekdotes over vertellen.

4 reacties op “Op bezoek in het museum van de Zusters van Liefde in Tilburg

  • Beste Anny,

   jouw aanmelding heb ik ontvangen via de website van wiekentkunst
   ik heb helaas niet jouw mailadres
   daarom moet ik weer langs deze weg reageren
   ik heb jou voor in totaal 3 personen genoteerd voor het museumbezoek op 19 september om 14.00 uur
   graag bevestiging ontvangst
   ik begrijp overigens niet dat het je niet lukte via het mailadres van wiekentkunst want in tientalen andere gevallen lukt het wel.
   maar goed, het belangrijkste is dat ik kan bevestigen dat jullie de 19de van harte welkom zijn
   Houdoe,
   Paul Spapens

 1. test voor aanmelding, heb al verschillende telefoontjes op de Oude Dijk gehad dat de aanmelding via deze site niet lukt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *