WieKentKunst schenkt Moergestel praktisch eerbetoon aan schoenmakersdorp

Foto: Graard Ketelaars en Floris van Bommel samen op de door hen onthulde Moergestelse Schoenbank.(Foto: Paul Spapens)

Foto: Graard Ketelaars en Floris van Bommel samen op de door hen onthulde Moergestelse Schoenbank.(Foto: Paul Spapens)

Methusalem Graard Ketelaars (102) en Floris van Bommel onthullen Schoenbank
Onder het toeziend oog van een aantal kinderen en enkele tientallen belangstellenden is op het St.-Jansplein in Moergestel de Moergestelse Schoenbank onthuld. De officiële handeling werd verricht door Graard Ketelaars en Floris van Bommel. Met zijn 102 jaar is Graard Ketelaars een Methusalem onder de Moergestelnaren. De unieke bank is een eerbetoon aan alle Moergestelnaren die ooit – en tot en met vandaag de dag – als schoenmaker hebben gewerkt. De Moergestelse Schoenbank is een initiatief van de Stichting WieKentKunst.

Dat Graard Ketelaars als een van de oudste inwoners van Moergestel, Floris van Bommel en de kinderen bij de onthulling van de bank aanwezig waren was tekenend voor de symboliek die door de makers in de Moergestelse Schoenbank is gelegd. Al eeuwen rookt in Moergestel de schoorsteen dankzij de schoenindustrie. De schoenmakers hebben Moergestel groot gemaakt. Erfgoedorganisatie WieKentKunst vindt het belangrijk de jongste generaties te betrekken bij de eigenheid van het dorp.

Of zoals voorzitter Hennie van Schooten van de Stichting WieKentKunst het bij de onthulling van de Schoenbank verwoordde: “We kozen voor een bank omdat op deze manier het kunstwerk praktisch nut heeft. Zoiets vinden we passen bij Moergestel: gewoon doen, niet al te opzichtig, kleinschalig, maar ondertussen wel krachtig en heel erg eigen. Op deze manier is dit monument een statement van de Moergestelsde identiteit. Dit is een onderwerp waar WieKentKunst zich al negentien jaar voor inspant. Ik vind het aardig om er op te wijzen dat WieKentKunst volgend jaar twintig jaar bestaat.”

Moergestel Schoenendorp
De Moergestelse Schoenbank is een nakomertje van het evenement ‘Moergestel Schoenendorp’ dat WieKentKunst anderhalf jaar geleden organiseerde. Met duizenden bezoekers was dit evenement een groot succes. “Het zoveelste bewijs van wat we al lang wisten en wat heel Moergestel weet, namelijk dat Moergestel trots is op zijn schoenmakersverleden”, aldus Hennie van Schooten. Tijdens deze WieKentKunst werd het plan geboren om een bijzonder monument op te richten als eerbetoon aan alle Moergestelnaren die ooit in de schoenindustrie hebben gewerkt. De keuze viel op een bank in de vorm van een schoen. Meer precies een bank in de vorm van een herenschoen van Van Bommel. Het idee is van Gertruud Terwindt, toen nog bestuurslid van de Stichting WieKentKunst.

Namens de Stichting WieKentKunst voert voorzitter Hennie van Schooten het woord. Achter haar van links naar recht wethouder Peter Smit, Gertruud Terwindt, Albert Nooren, Sjaak van Herk en Floris van Bommel. Achter de rolstoel met Graard Ketelaars diens dochter Corrie.(Foto: Paul Spapens)

Namens de Stichting WieKentKunst voert voorzitter Hennie van Schooten het woord. Achter haar van links naar recht wethouder Peter Smit, Gertruud Terwindt, Albert Nooren, Sjaak van Herk en Floris van Bommel. Achter de rolstoel met Graard Ketelaars diens dochter Corrie.(Foto: Paul Spapens)

 

De Moergestelse Schoenbank is tot stad gekomen dankzij de vrijwillige medewerking van heel veel mensen. Voorzitter Hennie van Schooten noemde met name: Cees van Dal van VDK Products. Hij was betrokken bij de eerste uitwerking van het idee. Henny Boogaers van Atebo Bouwadvies heeft het definitieve ontwerp getekend. Albert Nooren uit Oisterwijk heeft het stalen geraamte gemaakt. Oisterwijker Sjaak van Herk heeft de bank gemaakt. Adry Hoeven en Henk van Roessel hielpen bij het plaatsen van de bank. Terwijl er voor de kinderen ranja uit de dorpspomp stroomde schonk restaurant Bij Wout na afloop van de onthulling gratis koffie. De Moergestelse Schoenbank is financieel mogelijk gemaakt door schoenfabriek Wed. J.P. van Bommel, het bedrijf dat Moergestel tot op de dag van vandaag wereldfaam geeft als schoenendorp.

In zijn dankwoord sprak Floris van Bommel van ‘een prachtige bank’. “Een sympathiek idee”, sprak hij waarderend over de Moergestelse Schoenbank. In aanwezigheid van twee van zijn dochters Corry en Joke zei Graard Ketelaars het zeer op prijs te hebben gesteld dat hij de bank mee mocht onthullen. “Ik ben er altijd graag bij als er iets in het dorp gebeurt. Hij zit goed”, zegt Graard Ketelaars over de Moergestelse Schoenbank. Hij werd in 1914 in het Vosselhol in Biest-Houtakker geboren. Op dertigjarige leeftijd ging hij aan de Heikant in Moergestel boeren. Zo was hij een van hen die naast de schoenindustrie de tweede pijler was onder het Moergestelse leventje: de boerenstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *