WieKentKunst brengt ruim 3.500 mensen op de been

Grote drukte op het Sint-Jansplein. Achter deze kraampjes zaten de terrasjes vol.(Foto: Paul Spapens)

Grote drukte op het Sint-Jansplein. Achter deze kraampjes zaten de terrasjes vol.(Foto: Paul Spapens)

Moergestels evenement topper in een jarenlange reeks
WieKentKunst heeft het afgelopen weekeinde ruim 3.500 bezoekers op de been gebracht. Op zowel het Sint-Jansplein als op de bijna dertig locaties was het zondag een gaan en komen van mensen. Opvallend was het grote aantal kinderen dat van WieKentKunst heeft genoten. De organisatie spreekt zelf van een topper in een jarenlange reeks. 

Het was voor de achttiende jaar op rij dat WieKentKunst werd gehouden. Het thema was ‘de Moergestelnaar en zijn huisdieren’. Zowel in dit thema lag het succes verscholen, als in de uitwerking, de voorbereiding en vooral de deelname van vele tientallen Moergestelnaren. “Zij maakten weer WieKentKunst”, aldus voorzitter Hennie van Schooten. ”Zij maakten dat ons dorp afgelopen weekeinde en afgelopen week op de kaart is gezet.”

WieKentKunst begon dit jaar vroeger dan gebruikelijk met goed bezochte lezingen vorige week woensdag en donderdag. Vrijdagavond verrichtte wethouder Sjef Verhoeven de opening op Galerie De Verdieping. Zaterdag overdag startte het evenement rustig op om ’s avonds naar een eerste hoogtepunt toe te groeien. De Moergestelse vrijwilligersprijs werd uitgereikt en er was een optreden van Theatergroep Zuid met ‘Het Beestenhuis’. Dit liedjes- en cabaretprogramma was van zeer hoog niveau. De na afloop meest gemaakte opmerking van de bezoekers: ‘Zij die dit niet hebben gezien hebben écht wat gemist.’

Kinderen rijden mee met Frans van Alphen. Op het Helfortpaadje hadden zij de nostalgische ervaring hoe het vroeger was om met paard en wagen over een hobbelig zandweggetje te rijden.(Foto: Paul Spapens)

Kinderen rijden mee met Frans van Alphen. Op het Helfortpaadje hadden zij de nostalgische ervaring hoe het vroeger was om met paard en wagen over een hobbelig zandweggetje te rijden.(Foto: Paul Spapens)

Overal fietsen
De zondag was een waar feest. Mede door het geweldig mooie najaarsweer waren er vanaf 11.00 uur de hele dag door veel mensen op de been. Van het door WieKentKunst steeds gestimuleerde bezoek per fiets maakten velen gebruik. Zo kon het gebeuren dat bij locaties in het buitengebied soms tientallen fietsen stonden geparkeerd. Zelden zie je zoveel mensen op het Sint-Jansplein als afgelopen zondag. De terrasjes waren afgeladen vol. De bezoekers van WieKentKunst maakten er echt een dagje uit van. Bezoekers overigens niet alleen uit Moergestel, maar uit alle omliggende plaatsen en verder weg zodat WieKentKunst een toeristische trekker is voor het dorp.

Veel kinderen
Een van de meest opvallende aspecten aan WieKentKunst 2015 was de deelname van een groot aantal kinderen. Dat was te danken aan het thema dieren die konden worden geknuffeld en altijd zeer benaderbaar waren, en het was te danken aan de activiteiten. Om een paar trekkers te noemen: Het Ballonnenvrouwtje, het zeer aaibare konijn, een Vlaamse Reus bij de stand van de kleindiervereniging en in het bijzonder toch wel de kraam waar insectenhotels konden worden gemaakt. Met het voorbereidende werk legde het Klus Genootschap Moergestel veel eer in.

Ook op de locaties in het buitengebied konden kinderen hun plezier niet op. Gijs (7) en Teun (10) van der Linden keken hun ogen uit in de stallen en op het erf van het melkveebedrijf van de familie Van de Wouw aan de Pijnendijk. Hun ouders Ilse en Henri gaven een veel gehoorde verklaring voor hun deelname aan WieKentKunst: “Je komt op plaatsen waar je anders niet makkelijk komt, maar die je wel kent omdat je er ze dikwijls langs komt.” Zoals dat voor velen onder meer het geval was bij Burgers Dressuur en Springpaarden. Net als Elly en John van de Wouw van de Pijnendijk had de familie Burgers in de week voorafgaande aan WieKentKunst er veel werk van gemaakt om het bedrijf in optima forma te kunnen presenteren.

Een prachtig paard wordt getoond bij Burgers.(Foto: Paul Spapens)

Een prachtig paard wordt getoond bij Burgers.(Foto: Paul Spapens)

Insecten
Een onverwacht succes was de insectenproeverij in de kraam van de WieKent Bakkers. Hier viel op dat kinderen tot pakweg twaalf jaar zonder problemen wormen, krekels en springhanen naar binnen werkten en die ook nog eens lekker vonden. Pol van Alphen (8) uit Biest-Houtakker vond de meelwormen naar nootjes smaken. Maar Jo Ketelaars-Wolfs (1932) had een heel ander oordeel. Zij zei pas aan de wormen te gaan als er geen spek meer is. Trouwens, voegde ze daar aan toe, in de kolen in haar moestuin zitten ook wormen genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *