Martien Oerlemans geëerd met Moergestelse vrijwilligersprijs

Na de bekendmaking van Martien Oerlemans als winnaar van de Moergestelse vrijwilligersprijs vraagt burgemeester Hans Janssen de laureaat om een eerste reactie. In zijn linkerhand houdt de burgemeester het bronzen beeldje van reuzin Ermelindis. Rechts Hennie van schooten, voorzitter van de jury.(Foto: Paul Spapens)

Na de bekendmaking van Martien Oerlemans als winnaar van de Moergestelse vrijwilligersprijs vraagt burgemeester Hans Janssen de laureaat om een eerste reactie. In zijn linkerhand houdt de burgemeester het bronzen beeldje van reuzin Ermelindis. Rechts Hennie van schooten, voorzitter van de jury.(Foto: Paul Spapens)

‘Een sterk hart voor de Moergestelse gemeenschap’
De Moergestelse vrijwilligersprijs 2014 is zaterdagavond 26 september door burgemeester Hans Janssen van de gemeente Oisterwijk uitgereikt aan Martien Oerlemans. Volgens de jury is Martien Oerlemans ‘een Moergestelnaar pur sang’ en heeft hij ‘duidelijk een sterk hart voor Moergestel’.  

Op de hem eigen, betrokken manier citeerde burgemeester Hans Janssen uit het juryrapport en voerde hij de spanning op wie de vrijwilliger zou zijn. ”Naast het uitgeven van de plaatselijke krant, dit jaar veertig jaar, spant Martien Oerlemans zich al vele jaren in voor Moergestel.” In zijn korte dankwoord zei Martien Oerlemans ‘heel erg blij’ te zijn.

De winnaar van de Moergestelse vrijwilligersprijs was totaal verrast. In het gezelschap van zijn familie was Martien Oerlemans naar Den Boogaard gelokt met een optreden van zijn kleinzoon Luca van Laarhoven. Als voorleeskampioen van basisschool De Vonder las de elfjarige Luca van Laarhoven een stuk voor uit een dierenboek. Dit optreden maakte deel uit van een door WieKentKunst georganiseerde culturele avond. De Moergestelse vrijwilligersprijs wordt jaarlijks toegekend onder auspiciën van WieKentKunst.

Kleinzoon Luca van Laarhoven van Martien Oerlemans leest tijdens de culturele avond van WieKentKunst voor uit het dierenboek ‘Jakkes’. Op zijn schoot het gezinshondje Bingo. Het voorlezen van kleinzoon Luca werd gebruikt als middel om de winnaar van de Moergestelse vrijwilligersprijs naar Den Boogaard te lokken.(Foto: Hennie van Schooten)

Kleinzoon Luca van Laarhoven van Martien Oerlemans leest tijdens de culturele avond van WieKentKunst voor uit het dierenboek ‘Jakkes’. Op zijn schoot het gezinshondje Bingo. Het voorlezen van kleinzoon Luca werd gebruikt als middel om de winnaar van de Moergestelse vrijwilligersprijs naar Den Boogaard te lokken.(Foto: Hennie van Schooten)

Muziek-vrijwilliger
Het was een indrukwekkende lijst met voorbeelden van de inzet van Martien Oerlemans als vrijwilliger die burgemeester Hans Janssen voor het voetlicht bracht. Veel van zijn inzet als vrijwilliger heeft te maken met muziek. Van 1967 tot 1983 is hij actief geweest als drummer en drum-instructeur bij Jeugdcircus IL Grigio in Haaren en bij mensen met een verstandelijke beperking op Huize Assisië in Udenhout. Daarnaast was Martien Oerlemans zes jaar drum-instructeur bij de drumfanfare in Moergestel (voorheen W.S.V. De Windlopers) en daarna ruim tien jaar drum-instructeur bij Harmonie Prinses Juliana. Als drummer was hij verbonden aan muziekgroep De Alpenjagers. Sinds 2009 is hij voorzitter van Muziekvereniging Prinses Juliana, Harmonie en Drumband. Tevens is hij presentator van hun concerten. Zo mogelijk presenteert Martien Oerlemans van 2001 tot heden als vriend van Crescendo de concerten van dit koor.

Vurhaai en MTV
Ruim twintig jaar (1979 – 1999) is Martien Oerlemans voorzitter geweest van buurtvereniging ‘De Vurhaai’ aan de Oisterwijkseweg. Vanaf 1981 tot heden heeft de winnaar van de Moergestelse vrijwilligersprijs zich ingezet als redacteur, mede-organisator en presentator bij MTV, de Moergestelse Radio en Televisie. Programma’s als ‘Op de koffie bij’, ‘Wè zut zen?’ en de jaarlijkse MTV-Bingo zijn hem op het lijf geschreven.

Carnaval
Martien Oerlemans was menig jaar voorzitter van de motto-verkiezingen van het Moergestels carnaval en jurylid bij carnavalsoptochten. En hij was van 1995 tot 2001 voorzitter van het Blaoskapellenfestival. Een festival dat jaarlijks in oktober wordt georganiseerd. Vanaf 2012 tot heden presenteert Martien Oerlemans de carnavalsmiddag in den Boogaard in samenwerking met het orkest ‘SOT’ (seniorenorkest Tilburg). Sinds 1995 tot nu toe is Martien organisator en presentator van de jaarlijkse Moergestelse Sauwelavond. Eerst als lid en nu als voorzitter is hij bij de werkgroep betrokken.

Oranjecomité en herdenking
Zeer nauw betrokken als mede-organisator en bestuurslid was hij ook bij het Oranjecomité Moergestel. Twaalf jaar maakte Martien Oerlemans deel uit van de werkgroep ‘De viering van de Bevrijding in Moergestel’. Deze herdenking wordt jaarlijks gehouden in oktober.

Onder het toeziend oog van reuzin Ermelindis ontvangt Martien Oerlemans de eerste felicitaties.(Foto: Paul Spapens)

Onder het toeziend oog van reuzin Ermelindis ontvangt Martien Oerlemans de eerste felicitaties.(Foto: Paul Spapens)

Reuzin Ermelindis
In de eerste jaren na het ontstaan van de reuzen is Martien Oerlemans penningmeester geweest van de stichting Reuzengilde Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. Ook is hij peetvader van de Moergestelse Reuzin Ermelindis. Om deze redenen was reuzin Ermelindis aanwezig in den Boogaard tijdens de uitreiking van de Moergestelse Vrijwilligersprijs aan Martien Oerlemans.

De jury van de vrijwilligersprijs
De winnaar van de Moergestelse vrijwilligersprijs wordt elk jaar gekozen door een onafhankelijke jury van betrokken Moergestelnaren. Samen vormen deze vrouwen en mannen een dwarsdoorsnede van de Moergestelse samenleving. De jury wordt gevormd door Jeanne Jonkers, Annie van Roessel, Corrie op ’t Hoog-Basemans, Lian Kocx, Mieke Vissers, Jan Vriens, Niels van de Ven en Marieke van Kerkoerle-Vughts. De voorzitter van de jury is Hennie van Schooten, tevens voorzitter van de Stichting WieKentKunst.
De winnaars van de vrijwilligersprijs
Martien Oerlemans treedt met zijn uitverkiezing toe tot een illuster gezelschap van eerdere winnaars van de Moergestelse vrijwilligersprijs. De vorige winnaars waren in chronologische volgorde Eddie Hurkmans, Kees van de Loo, Jo Denissen-van Kerkoerle, Jo Denissen-van de Wouw, de Kerkhofgroep, Scouting St. Jan, Jacqueline Vis-van de Wouw, Kees Jansen, de Moergestelse omroep MTV,Corrie en Rien Ceulemans, EHBO Sint Christoffel, de vrijwilligers van de Zonnebloem, Ton van der Dussen en vorig jaar Dorris Rijnen.

De symboliek van de vrijwilligersprijs
De Moergestelse vrijwilligersprijs is voor de vijftiende keer uitgereikt. Het betrof hier de prijs over het jaar 2014. De toekenning loopt als het ware altijd een jaar achter op een kalenderjaar. De prijs is in het leven geroepen door WieKentKunst. Na een paar jaar is de prijs door de gemeente overgenomen. Sindsdien is sprake van een gemeentelijke prijs. Deze bestaat apart voor alle drie de kernen. In Moergestel wordt de prijs onder auspiciën van WieKentKunst toegekend. De prijs is officieel genoemd naar reuzin Ermelindis. De symboliek is dat een vrijwilliger door zijn inzet net als een reus met kop en schouders boven de samenleving uitsteekt. De winnaar krijgt een door Kees Ketelaars ontworpen bronzen beeldje van de reuzin en een door de gemeente ter beschikking gesteld bedrag van 250 euro. De winnaar mag dit bedrag besteden aan de organisatie waarvoor hij zich als vrijwilliger inzet. Omdat het onmogelijk is alle vrijwilligers ooit de prijs te geven is op initiatief van WieKentKunst naast de kerk een monument gezet waarmee alle vrijwilligers van Moergestel worden geëerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *