Moergestel organiseert voor achttiende jaar op rij evenement WieKentKunst

Een dorpsfenomeen met regionale uitstraling
Voor het achttiende jaar op rij wordt in Moergestel op zaterdag 26 september en zondag 27 september WieKentKunst gehouden. Dit evenement is een plaatselijk fenomeen met regionale uitstraling. WieKentKunst zou je een bijzonder dorpsfeest kunnen noemen waarin jong en oud iets van hun gading vinden. Het thema van WieKentKunst 2015 is de Moergestelnaar en zijn huisdieren. 

Omdat huisdieren vrijwel ieders belangstelling hebben en door de zeer brede opzet van het evenement is WieKentKunst een uitstapje dat leuk en interessant is voor iedereen. Daarin speelt mee dat het evenement gratis is. WieKentKunst telt meer dan dertig programma-onderdelen, van tentoonstellingen en lezingen tot demonstraties, fietstochten, bedrijfsbezoeken en proeverijen. Het evenement speelt zich af in het dorp zelf en in het buitengebied.

Het concept van WieKentKunst is uniek. De organiserende stichting is er voor onderscheiden met de provinciale Willie Knippenberg-prijs. Dit is een onderscheiding voor erfgoed. De werkwijze van WieKentKunst is als volgt. Een werkgroep bedenkt een thema. Dit wordt door de inwoners uitgewerkt. Voorbeelden van thema’s in het verleden: natuur, architectuur, families, muziek, ambachten, kunst en cultuur.

Overal informatie
Het thema voor WieKentKunst 2015 is huisdieren. De uitwerking van dit thema is zeer veelzijdig, juist omdat er zoveel dieren zijn en er relaties tussen mensen en dieren bestaan. Zulke relaties zijn er professioneel en beroepsmatig tussen boeren en hun vee. Deelnemers aan WieKentKunst gaan dan ook op bezoek bij onder meer melkveehouderijen en een geitenfarm. Overal staan mensen klaar om informatie te geven.

De ‘particuliere’ relaties tussen mensen en dieren heeft elementen opgeleverd als een koe die zich graag laat aaien, een kweker van ooievaars en kieviten, een pasgeboren ezeltje, ontmoetingen met roofvogels of een bezoek aan een woning die helemaal is ingericht als woonoord voor katten. Het is werkelijk onvoorstelbaar wat er allemaal aangaande dieren gaande is.

Hondenkar en paardenkar
Op verschillende locaties in het dorp zelf worden tentoonstellingen gehouden, onder meer over het historisch fenomeen van hondenkarren. Kinderen kunnen ervaren hoe het vroeger was om op een paardenkar over een hobbelig zandweggetje te rijden. Een zuster van de Zusters van Liefde in Moergestel demonstreert het schilderen van iconen met heiligen die iets te maken hadden met dieren.

Een van de vaste waarden van WieKentKunst is de drang om nieuwe wegen te bewandelen. Daarom is er onder meer een proeverij van insecten die in de toekomst als alternatief voor vlees belangrijk worden. Liefhebbers kunnen de insecten proeven op ter plaatse versgebakken brood. Dit brood wordt gebakken in een mobiele oven die ooit speciaal is gebouwd voor WieKentKunst. Jaarlijks geeft WieKentKunst een boek uit over het thema. Met al meer dan tien boeken is een ware Moergestel Bibliotheek ontstaan. Voor dit boek met als titel ‘Baasjes & Beestjes’ moet worden betaald: 5 euro. Al het andere van WieKentKunst biedt Moergestel gratis aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *