Aagje, de Moergestelse knuffelkoe

Aagje laat zich graag knuffelen, in dit geval door Remie van de Wouw. (Foto: Paul Spapens)

Aagje laat zich graag knuffelen, in dit geval door Remie van de Wouw. (Foto: Paul Spapens)

Rund van 12 jaar oud vindt het heerlijk om tijdens WieKentKunst geaaid te worden
Aagje is haar naam, een honderden kilo’s zware koe van het Franse ras Piemonte. Terwijl de meeste koeien schikachtig weglopen of wijken als ze door een mens benaderd worden, heeft Aagje niets liever dan dat ze geaaid en aangehaald wordt. Met haar enorme kop, warme ogen en zachte oren is het een echte knuffelkoe. Ze doet mee aan het Moergestelse evenement WieKentKunst. 

WieKentKunst wordt gehouden in het laatste weekeinde van september. Eigenaar Remie van de Wouw stelt deelnemers aan dit evenement in staat om Aagje te knuffelen op zondag 27 september. Het goedmoedige dier staat op een weilandje aan de voorzijde van de boerderij aan de Servennestraat 2 in Moergestel. De knuffelkoe is opgenomen in een fietsroute langs interessante veehouderijen in het buitengebied.

Als je dan toch bij Remie van de Wouw en zijn echtgenote Annie bent, loop dan even door naar de stal. Deze is opengesteld voor bezoek tijdens WieKentKunst. In de stal staan ongeveer 70 stieren van het ras Piemonte. Deze stieren zijn ware giganten, echt bijzonder om zulke dieren eens van dichtbij te kunnen zien.

Behalve stieren hebben Annie en Remie van de Wouw een aantal koeien van dit ras dat voor het vlees wordt gehouden. Een van deze koeien is Aagje. Het dier is twaalf jaar oud. Het is doelbewust mak grootgebracht. Annie en Remie van de Wouw (beiden geboren in 1954) hadden al een paar dagen na de geboorte in de gaten dat Aagje een opvallend rustig dier was. Ze hebben haar van meet af aan laten wennen aan mensen in haar nabijheid en aan het lopen aan een leidsel.

Remie van de Wouw aan de wandel met Aagje, de gewoonste zaak van de wereld aan de Servennestraat in Moergestel.(Foto: Paul Spapens)

Remie van de Wouw aan de wandel met Aagje, de gewoonste zaak van de wereld aan de Servennestraat in Moergestel.(Foto: Paul Spapens)

 

Je moet dan ook niet vreemd staan te kijken als je Remie van de Wouw doodgemoedereerd met Aagje aan een touw ziet lopen over het fietspad langs de Heuvelstraat in Moergestel. De Servennestraat is daar een zijstraat van. Remie en Annie van de Wouw zijn begin dit jaar met boeren gestopt. Ze houden de stieren en koeien aan om wat om handen te hebben. “We hebben altijd dieren gehad. Zorgen voor dieren geeft altijd zorgen, maar je krijgt er heel veel voor terug. Wat je aan een dier geeft, krijg je er van terug. Aagje is lief en mak, ze is gewoon fun.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *