Moergestel Schoenendorp groots evenement

Moergestel heeft een rijk schoenenverleden. Vandaag de dag is het dorp wereldberoemd door de schoenen die er vandaan komen. De Stichting WieKentKunst organiseert rond het thema Moergestel Schoenendorp een groots evenement. (Foto: Paul Spapens)

Moergestel heeft een rijk schoenenverleden. Vandaag de dag is het dorp wereldberoemd door de schoenen die er vandaan komen. De Stichting WieKentKunst organiseert rond het thema Moergestel Schoenendorp een groots evenement. (Foto: Paul Spapens)

Dorp laat op veel verschillende manieren kennismaken met identiteit
Moergestel geniet tot op de dag van vandaag internationale faam als het Brabantse dorp waar de beste schoenen van de wereld vandaan komen. En dat is al generaties het geval. De inwoners van Moergestel ontlenen voor een belangrijk deel hun identiteit aan de schoen- en lederindustrie. Rond dit thema heeft de Stichting WieKentkunst een manifestatie georganiseerd met de titel Moergestel Schoenendorp. Jong en oud worden er op een plezierige manier bij betrokken op 26, 27 en 28 september. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Moergestel Schoenendorp is een evenement met veel verschillende invalshoeken. Er wordt aandacht besteed aan de geschiedenis. Er is muziek en dans, er zijn tentoonstellingen, wandelingen en bedrijfsbezoeken en er is nog veel meer. Al deze activiteiten zijn overgoten met een gemoedelijk en laagdrempelig sausje dat kenmerkend is voor een Brabants dorp.

Moergestel Schoenendorp wordt georganiseerd door de Stichting WieKenKunst. Het is voor de zeventiende keer dat de stichting een evenement op touw heeft gezet. Elk jaar wordt een ander thema gekozen, zoals architectuur, natuur, eten en drinken en muziek. Voor dit jaar is het thema Moergestel Schoenendorp. In Moergestel worden al generaties schoenen gemaakt. Terwijl de schoenindustrie zo goed als verdwenen is uit Nederland, floreert die in Moergestel waar de schoenfabriek van Van Bommel de naam van het dorp wereldberoemd heeft gemaakt.

Moergestel Schoenendorp begint vrijdagavond 26 september om 19.30 uur met een Schoenenbal. Dit evenement is het beste te vergelijken met een bonte avond waarin plezier en vermaak worden afgewisseld door voordrachten over de Moergestelse schoenindustrie. Dit Schoenenbal wordt gepresenteerd door cabaretier Frank van Pamelen. De avond besluit met een optreden van de populaire muziekgroep Just Four.

Op zaterdag en zondag spitsen de activiteiten zich toe op cultureel centrum Den Boogaard aan het St.-Jansplein en Galerie De Verdieping aan de Industrieweg. Hier vinden uiteenlopende activiteiten plaats als tentoonstellingen, demonstraties, workshops, toneel en filmvertoningen. Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod. Andere adressen waar activiteiten zijn, zijn zorgcentrum Stanislaus en lederbedrijven die hun deuren open zetten en rondleidingen verzorgen. Drie van deze lederbedrijven zijn eigendom van jonge ondernemers zodat de faam van Moergestel Schoenendorp ook in de toekomst verzekerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *