Moergestel Schoenendorp een feest van herkenning

Een van de optredens tijdens het Moergestels Schoenenbal werd verzorgd door de Volksdansgroep Moergestel.

Een van de optredens tijdens het Moergestels Schoenenbal werd verzorgd door de Volksdansgroep Moergestel.

WieKentKunst was een dorpsfeest uit duizenden
Leny van Herck werkte bij de Duifjes, bij Ligtvoet, bij van Bommel en niet te vergeten bij het Gouden Muiltje. “Ik heb ze allemaal gehad”, zegt ze als weer een groep mensen vanaf de Oisterwijkseweg naar de ingang van het gerenoveerde bedrijfspand van Van Bommel loopt. Zij heeft net een bedrijfsrondleiding achter de rug. “De geur van leer haalt alle herinneringen aan vroeger weer boven”, zegt ze, om vervolgens Moergestel Schoenendorp van WieKentKunst ‘een feest van herkenning’ te noemen.

“Errug geslaagd”, waardeert ze het evenement dat afgelopen weekeinde plaatsvond met het mooiste weer van de wereld en vele honderden bezoekers. Opvallend veel bezoekers kwamen van buiten Moergestel, uit heel Brabant en van daarbuiten. Onder die bezoekers van buiten waren twee categorieën te onderscheiden: Moergestelnaren die elders waren gaan wonen en mensen die afkwamen op de bekendheid van Moergestel als Schoenendorp. Dit feit verdient het om in Moergestel verder opgepakt te worden.

Leny van Herck is een van de 750 mensen die deel hebben kunnen nemen aan de open dag bij Van Bommel. Nog eens een paar honderd mensen meer hadden ook graag een kijkje genomen in de fabriek die de naam van Moergestel Schoenendorp hoog houdt. Maar dat was niet te behappen. Van Bommel gaat trouwens volgend jaar bedrijfsbezoeken organiseren zodat zij die er nu naast grepen toch nog een kans krijgen.

“Errug geslaagd”, zegt Leny van Herck met nadruk over zowel het bezoek aan Van Bommel als over WieKentKunst dat zonder overdrijving een dorpsfeest uit duizenden was. Het weer leende zich bij uitstek om er op uit te trekken, met de fiets of te voet. Overal waar door WieKentKunst iets was georganiseerd stonden vaak tientallen fietsen ‘op de dam’, zoals bij Van Gils Footcare en bij Roger Hurkmans Desing. Deze twee jonge bedrijven die de Moergestelse schoen- en ledertraditie voortzetten hadden beide een overstelpende belangstelling.

‘Krachtig Moergestel’
Álle activiteiten van Moergestel Schoenendorp trokken veel belangstellenden, te beginnen met het geslaagde Moergestels Schoenenbal op vrijdagavond in den Boogaard. Tijdens dit openingsfeest opende wethouder Ina Batenburg van cultuur Moergestel Schoenendorp. Ze sprak lovende woorden aan het adres van WieKentKunst en aan de Moergestelse samenleving. “Het valt me telkens weer op hoe krachtig Moergestel is”, aldus de wethouder. De jaarlijkse inzet van WieKentKunst noemde ze een prestatie van formaat.

Moergestel Schoenendorp was het zeventiende dorpsevenement dat door WieKentKunst is georganiseerd. De stichting probeert steeds het hele dorp te betrekken. Vandaar dat er bijvoorbeeld een expositie was van door ouderen gepimpte schoenen in Stanislaus. Zo’n activiteit brengt mensen die anders nooit in Stanislaus komen toch naar dit wooncentrum voor ouderen. Met name de jeugd had een en al oog voor de 3 D-printer in de bibliotheek. Het aantal jeugdigen dat er tijdens WieKentKunst op uit trok was trouwens toch hoog, in ieder geval hoger dan andere jaren. Dat viel echt op.

‘Saam verbonden’
Eveneens geslaagd was de viering in de kerk rond het thema schoenen. In de middengang liep een lange sliert schoenen tot aan het altaar, een mooie symboliek in Moergestel Schoenendorp. Letterlijk een open doekje kreeg de gelegenheidstoneelgroep die een speciaal voor Moergestel Schoenendorp door Freya Snelders-van Elderen geschreven toneelstuk een paar keer opvoerden. De groep had veel succes. Datzelfde kon gezegd worden van het gelegenheidskoortje dat vrijdagavond in Den Boogaard onder meer het Moergestels schoenenlied zong: ‘Moergestel en schoenen, die zijn saam verbonden’.

Heel veel schoenen leiden naar het altaar in de kerk.

Heel veel schoenen leiden naar het altaar in de kerk.

Veel belangstelling voor de 3 D-printer in de bibliotheek.

Veel belangstelling voor de 3 D-printer in de bibliotheek.

Geboeid luisteren naar de uitleg tijdens de rondleiding door de schoenfabriek van Van Bommel.

Geboeid luisteren naar de uitleg tijdens de rondleiding door de schoenfabriek van Van Bommel.

wkk 5

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *