Voor veertiende keer Moergestels eerbetoon aan vrijwilligers

Kandidaten aanmelden voor de Moergestelse vrijwilligersprijswiekentkunst-moergestel-vrijwilligers-prijs
Ton van der Dussen ontvangt uit handen van burgemeester Hans Janssen de Moergestelse vrijwilligersprijs 2012

Voor de jaarlijkse Moergestelse vrijwilligersprijs kunnen nog tot en met 6 april kandidaten worden aangemeld. Door de jury wordt voor de veertiende keer deze prijs toegekend. Dat het de veertiende keer is, geeft wel aan hoezeer de vrijwilligersprijs inmiddels is geworteld in Moergestel. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de voorafgaande winnaars, allemaal mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor de Moergestelse samenleving. De eerdere winnaars waren Eddie Hurkmans, Kees van de Loo, Jo Denissen-van Kerkoerle, Jo Denissen-van de Wouw, de Kerkhofgroep, Scouting St. Jan, Jacqueline Vis-van de Wouw, Kees Jansen, de Moergestelse omroep MTV,Corrie en Rien Ceulemans, EHBO Sint Christoffel, de vrijwilligers van de Zonnebloem en vorig jaar Ton van der Dussen. De uitreiking van de vrijwilligersprijs vindt dit jaar opnieuw plaats tijdens Moergestel Zingt. Maat dit evenement wordt niet meer gehouden tijdens Moergestel fietsdorp, maar is voortaan een onderdeel van Koningsdag die dit jaar voor de eerste keer op zaterdag 26 april wordt gehouden. De Moergestelse vrijwilligersprijs is een gemeentelijke prijs. Het initiatief is destijds genomen door de Stichting WieKentKunst. Later is dit eerbetoon aan de vrijwilligers overgenomen door de gemeente. Nu zijn er vrijwilligersprijzen voor alle drie de kernen: Moergestel, Heukelom en Oisterwijk.

Elke kern heeft een eigen jury, een eigen prijswinnaar, een eigen uitreiking en een eigen beeldje. In Moergestel krijgt de winnaar een door de Moergestelse kunstenaar Kees Ketelaars gemaakt bronzen beeldje dat de reuzin Ermelindis voorstelt. De volledige benaming van de vrijwilligersprijs is dan ook ‘De Moergestelse Reus’. De idee achter deze naam is dat een vrijwilliger, net als een reus, met kop en schouders boven de rest van de samenleving uitsteekt.

De Moergestelse vrijwilligersprijs is een eerbetoon aan alle vrijwilligers. Sinds 2009 heeft Moergestel zelfs een beeld waarmee alle vrijwilligers worden geëerd. Het staat naast de kerk. Vrijwilligers worden steeds belangrijker, zeker in deze tijd waarin de overheid zich terugtrekt en de mensen het zelf moeten doen. Moergestelnaren die een deel van hun tijd vrijwillig ter beschikking aan de samenleving verdienen het om eens per jaar in de schijnwerpers te worden gezet. Dat gebeurt door middel van de verkiezing van de vrijwilliger van het jaar.

De jurering wordt gedaan door een onafhankelijke jury van betrokken Moergestelnaren onder voorzitterschap van Hennie van Schooten (voorzitter Stichting WieKentKunst). De jury wordt gevormd door Jeanne Burgers, Annie van Roessel, Corrie op ’t Hoog-Basemans, Lian Kocx, Heidi van den Hout, Frans van de Poel, Jan van Dijk en Marieke van Kerkoerle-Vughts. Samen vormen zij een mooie dwarsdoorsnede van de Moergestelse samenleving.

Aanmelden voor de vrijwilligersprijs gaat eenvoudig. Het beste is om even contact op te nemen met Jeanne Burgers, jurylid namens WieKentKunst. Telefoon 5133933. Aanmelden kan ook per brief (Kloosterlaan 6) of per email jeannewkk@gmail.com. Aanmeldingen kunnen ook worden ingediend bij Hennie van Schooten, telefoon 5133072. Per brief (D’n Duyp 41) of per e-mail hennievanschooten@home.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *