Feest in Moergestel: 20 jaar WieKentKunst

Gratis festival met gevarieerd programma op een podium aan de Reusel
Met een podium aan de oevers van de Reusel, met veel vermaak en vertier, met dans, zang en kunst, met poëzie en tentoonstellingen, met eten en drinken en met absolute primeurs als een voetbalwedstrijd met robots viert WieKentKunst Moergestel het komend weekeinde het twintigjarig bestaan. De stichting pakt uit met een zeer breed programma voor iedereen. En wat in die twintig jaar niet is veranderd: vrijwel alles wat WieKentKunst biedt is gratis. “We zijn enorm trots dat Moergestel op zo’n grootste manier zich presenteert”, aldus Hennie van Schooten.

Zij is oprichter en al twintig jaar voorzitter van WieKentKunst. Onder haar bezielende leiding is WieKentKunst een begrip geworden in Moergestel en omgeving. De jaarlijkse evenementen hebben steeds een zeer kenmerkend eigen karakter. Dat is ook dit jaar weer het geval. Omdat de stichting het twintigjarig bestaan viert is daar een uitbreiding aan gegeven die zich het best laat vergelijken met het Hilvarenbeekse Elastiek-festival. “We hopen dat heel veel mensen in Moergestel komen genieten, feest komen vieren”, aldus Hennie van Schooten. “Kom de gemoedelijke gastvrijheid van de Moergestelse mensen ervaren.”

Reuselpodium
Het hart van het evenement is een spectaculair podium dat in het centrum van het dorp op de oevers van de Reusel is gebouwd. Dit is nooit eerder vertoond. Het publiek kan plaatsnemen op de andere oever. Horeca en servicevoorzieningen zijn binnen handbereik. Op dit prachtig verlicht podium is op zaterdagavond en zondagmiddag een uitgebreid programma. Op zaterdagavond is er onder meer een optreden van Nol Havens samen met de Moergestelse harmonie, een dansshow van internationale professionals en een swingende show van muziekgroep Experience. Zondagmiddag staan op het Reuselpodium groepen als Orventus, een accordeongroep en zeemanskoor De IJsselmannen.

Kinderen niet te vergeten…
Het hoogtepunt van WieKentKunst is op zondagmiddag. Dan zijn er tientallen activiteiten, waaronder een landart-kunsttentoonstelling, expositie van schilderijen, optredens van professionele dichters en verhalen vertellen. Op het St.-Jansplein is een natuurmarkt en hier concentreert zich uitgebreid vermaak voor kinderen met bijvoorbeeld het Ballonnenvrouwtje, insectenhotels maken en het Moergestel kampioenschap dorpspomp-pompen. Tijdens de openingsavond met cabaret en muziek vrijdag in Den Boogaard wordt onder andere de nieuwe Oisterwijkse stadsdichter gepresenteerd, komt de bekendste boswachter van Brabant Frans Kapteijns over de natuur vertellen en presenteert WieKentKunst in het bijzijn van burgemeester Hans Janssen liefst drie nieuwe boeken.

Voetballende robots
Een van die boeken vertelt het twintigjarig succesverhaal van WieKentKunst. Het unieke karakter van dit evenement is dat het grotendeels door de inwoners van Moergestel met hun talenten en inzet zelf wordt gemaakt. Deze manier van doen is uitzonderlijk. Dit jaar is daar professioneel vermaak aan toegevoegd om het twintigjarig bestaan luister bij te zetten. Typisch voor WieKentKunst is dat jaarlijks een bijzonder kijkje in de toekomst wordt gegeven. Het thema van WieKentKunst dit jaar is ‘natuur’. Nu nog wordt door voetballers veelal op een natuurgrasmat gevoetbald. De kunstgrasmat is in opkomst. Ondertussen wordt door drie teams in Eindhoven (ASML, VDL en de technische universiteit) gewerkt aan de ontwikkeling van robots die kunnen voetballen. Het internationaal spelende topteam van VDL geeft zondagmiddag in Den Boogaard demonstraties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *