Amerikaanse wereldburger laat Moergestel swingen

Internationale dansshow cadeau van Tiliander/Den Boogaard en WieKentKunst
“Het is toch erg, nu al pepernoten in de winkel.” Leanne Carlisle klinkt oprecht boos en dat klinkt bijzonder uit haar mond want al na drie woorden hoor je dat ze op-en-top Amerikaanse is. Maar wel een volkomen geïntegreerde Amerikaanse die zich niet alleen druk maakt over de typisch Nederlandse pepernotenkwestie maar die, om te integreren, meteen is gaan fietsen toen ze zich twintig jaar geleden vanuit The States in Biezenmortel vestigde. Op de fiets belandde ze onder meer in ‘small town’ Moergestel. En nu is ze terug in Moergestel, dit keer als producent van een internationale dansshow, een programmaonderdeel van WieKentKunst.

Op 29 en 30 september en 1 oktober viert WieKentKunst met een voor Moergestel ongekend cultureel programma het twintigjarig bestaan. Tegelijk wordt het tweede lustrum van Den Boogaard gevierd. Als speciaal cadeau van Tiliander/Den Boogaard en WieKentKunst is Leanne Carlisle uitgenodigd om op zaterdagavond 30 september op een podium aan de Reusel een internationale dansshow te organiseren. “Ik wil Moergestel het mooiste bieden”, zegt de in 1961 geboren Leanne Carlisle als ze haar eerste fietstochtjes naar Moergestel in herinnering heeft gebracht.

De frêle, pittige vrouw zag het levenslicht in Pensacola, de oudste Europese nederzetting in de Verenigde Staten. De stad in het meest westelijke puntje van Florida is een van de drie plaatsen in de Verenigde Staten waar carnaval wordt gevierd. Het beroemde carnaval ‘Mardi Gras’ van New Orleans is er daar een van. “Ik ben opgegroeid met carnaval, met bier, feesten, dansen, een intocht, precies als in Brabant”, blikt ze terug op haar jeugd om aansluitend een grote stap te maken richting Biezenmortel – “Daar was ik de vrouw van een lid van de Raad van Elf”, aldus Leanne Carlisle, een wereldburger van deze tijd.

Een aantal van de ‘urban dancers’ die te zien zullen zijn op een podium aan de Reusel op zaterdagavond 30 september. De groep op de foto heet Avant Garde Collective.

Een aantal van de ‘urban dancers’ die te zien zullen zijn op een podium aan de Reusel op zaterdagavond 30 september. De groep op de foto heet Avant Garde Collective.

Hagelslag-heimwee
In de Verenigde Staten huwde ze een Nederlander die heimwee kreeg ‘naar hagelslag’ en daarom samen met zijn vrouw en dochter (nu 26) naar Nederland, naar Biezenmortel kwam. Ze zegde in de USA haar baan als regionaal directeur van een landelijke kledingwinkelketen op en toe ze meteen daarna haar eerste stap in Biezenmortel zette en een cultuurschok van heb ik jou daar kreeg, dacht ze: “Oh my God….”, zegt ze op een manier zoals alleen Amerikanen dat kunnen. Maar ze ging er voor om zo snel mogelijk te integreren. Vandaar dat ze zich kwaad maakt over het feit dat in de zomervakantie er al pepernoten lagen in de supermarkten en de Drie Koningen-traditie voor haar gesneden koek is. “Met mijn dochtertje vóór op de fiets en de boodschappentas achterop probeerde ik me het Nederlandse leven eigen te maken.”

‘Urban’ in Moergestel
Na vijf jaar Biezenmortel verhuisde het gezin naar Oisterwijk. Vanuit een ruimte in Tiliander runt Leanne Carlisle haar bedrijf Downtown Promotions. Ze heeft zich gespecialiseerd in de verkoop van danskleding en in de organisatie van dansevenementen. De danskleding is in feite een voortzetting van haar betrokkenheid bij kledingwinkels in de Verenigde Staten. De focus op dans heeft onder meer te maken met het feit dat haar zoon (19) een danser is. Ze heeft zich gespecialiseerd in Urban Dance. ‘Urban’ betekent ‘stedelijk’, ‘urban dance’ is een onderdeel van de straatcultuur met bekende fenomenen als rap en hiphop. De dansshow waarmee de Amerikaanse wereldburger Moergestel op zaterdagavond 30 september laat swingen is van wereldklasse.

Het kopje koffie van Nol Havens
Het jarige WieKentKunst wil hiermee ook een programma bieden dat de jeugd aanspreekt. Op zaterdagavond is de dansshow een onderdeel van een veel omvangrijker programma waaraan onder meer ook Muziekvereniging Prinses Julia in samenwerking met de Nederlandstalige liedjeszanger Nol Havens (‘Kopje Koffie….”) een bijdrage leveren. De dansers die Leanne Carlisle naar Moergestel haalt staan gewoonlijk in programma’s op grote podia als de Ziggo Dome en de Heineken Music Hall. Ze traden op met sterren als Madonna, Candy Dulfer en The Ladies of Soul. Leanne Carlisle: “Speciaal voor WieKentKunst zijn vijf dansacts ontwikkeld. Het wordt een grootse show waarbij wordt gedanst met een prachtige film op een groot doek. Nooit eerder was zoiets te zien in een klein dorp als Moergestel. Geweldig dat we dit in Moergestel kunnen brengen. I am so excited…”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *