Pispotten van Hans de Brouwer, Barbiepoppen van Marjan van Dijk en nog 60 verzamelingen meer

Hans de Brouwer met een deel van zijn collectie pispotten. (Foto: Paul Spapens)

Hans de Brouwer met een deel van zijn collectie pispotten. (Foto: Paul Spapens)

Aflevering 13: 2010
Twee Moergestelse mensen die het altijd al druk hebben, hebben het dezer dagen drukker dan ooit: Marjan en Kees van Dijk huizen hun verhuurbedrijf van De Sonman over naar Klein Locht, de verbindingsweg tussen de Heuvelstraat en de Broekzijde. En ja, beaamt Marjan van Dijk, zij neemt haar collectie Barbiepoppen mee en Kees zeult al zijn nostalgische reclames die kant op. Het echtpaar nam begin oktober 2010 met deze collecties deel aan Gèèsel Verzamelt.

WieKentKunst slaagde er in de verzamelingen van meer dan zestig Moergestelnaren bij elkaar te brengen. Deze enorme variatie aan verzameldrift kon worden bekeken in Den Boogaard, op andere locaties als Fevior en bij de collectioneurs thuis. Dat laatste was onder meer aan de hand met honderden nostalgische reclames van Kees van Dijk en de naar schatting vijfhonderd Barbiepoppen van Marjan van Dijk.

Mocht ze ooit nog eens meedoen aan een evenement als Gèèsel Verzamelt, dan kan ze er nog maar een paar honderd laten zien. “Op onze nieuwe locatie kan ik er geen vijfhonderd meer kwijt”, geeft ze als reden waarom ze een deel van haar collectie van de hand heeft gedaan. De Barbiepoppen die ze heeft gehouden komen allemaal uit de begintijd van dit fenomeen. De eerste Barbiepop werd in 1959 uitgebracht. Deze heeft Marjan van Dijk niet in haar collectie, wel die van een jaar later.

Marjan van Dijk toont een bezoeker haar collectie Barbie-poppen. (Foto: Paul Spapens)

Marjan van Dijk toont een bezoeker haar collectie Barbie-poppen. (Foto: Paul Spapens)

Omdat Barbie zo ontzettend bekend is en populair trok de collectie van Marjan van Dijk veel bekijks tijdens Gèèsel Verzamelt. Dat deden ook de pispotten van Hans de Brouwer wiens unieke verzameling naar aanleiding van het evenement van WieKentKunst zelfs de Telegraaf haalde. Uiteraard toonde de kastelein zijn pispotten in het zaaltje achter het café, samen met de collecties van verzamelaars van onder andere bierflessen (Ad Linkels) en boeken en ansichtkaarten van trappistenabdijen (Jan van de Loo).

Iemand die ansichtkaarten liet zien in Den Boogaard was Herman van den Broek. En ook Ria Schoenmakers was met ansichtkaarten present. En wat er in den Boogaard nog meer was te zien? – een greep: poffers (Toos van Dijk-Roozen), keycords (Mark Burgers), koffiepotten ( Corry Denissen), poppen en hoedjes (Hilda Verburg)…. En nog veel meer. WieKentKunst besefte dat met zo veel verzamelaars op de been er behoefte zou zijn aan ruilen. Daarom werd onder de naam ‘Rèùlen en Tèùtelen’ een ruilbeurs gehouden. Spullen die geen nieuwe eigenaar vonden gingen naar Leen van Herck, dit indachtig het gegeven dat in Moergestel je elkaar helpt.

De bezoekers van WieKentKunst konden nog tientallen verzamelingen meer gaan bekijken in onder meer De Verdieping. Leo Vaes en Sjef van de Meijdenberg bijvoorbeeld lieten aan de Raadhuisstraat tientallen schaatsen zien. De Moergestelse verzamelwoede werd voor het nageslacht bewaard in het door WieKentKunst uitgegeven boekje Gèèsel Verzamelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *