Landgeiten houden begroeiing onder elektriciteitsmasten kort

Een paar bokken van de kudde in het natuurgebied Kerkeindsche Heide. (Foto: Paul Spapens)

Een paar bokken van de kudde in het natuurgebied Kerkeindsche Heide. (Foto: Paul Spapens)

Bokkenkudde in natuurgebied Kerkeindsche Heide
Vanaf de Heuvelstraat is De Pijnendijk eerst een geasfalteerde landbouwweg en vervolgens gaat die over in een mooi fietspad door de Trappistenbossen en natuurgebied Kerkeindsche Heide. Boven dat natuurgebied lopen hoogspanningsleidingen. De masten staan met hun voeten in de natuur. Eigenaar Brabants Landschap heeft de verplichting de begroeiing onder die masten kort te houden. Daarvoor worden de beste ‘korthouders’ ingeschakeld, een kudde van zeventien Nederlandse landgeiten. De dieren zijn afstammelingen van dit oorspronkelijke Nederlandse ras. Er zijn nu nog ongeveer 2.000 geiten en 200 bokken. Tijdens WieKentKunst zijn fokkers van dit zeldzame ras bij hun dieren aan de Pijnendijk aanwezig voor het geven van een toelichting en het beantwoorden van vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *