Geluksveters voor Moergestel

Claus Russ met een grote bos geluksveters en een mannenschoen als onderdeel van het officiële tenue van een topsporter. (Foto: Paul Spapens)

Claus Russ met een grote bos geluksveters en een mannenschoen als onderdeel van het officiële tenue van een topsporter. (Foto: Paul Spapens)

Claus Russ vertelt in Den Boogaard over zijn enorme collectie bijzondere schoenen
Dat bij sport en toch zeker bij topsport symboliek en bijgeloof een wezenlijk verschijnsel is zal menig sportliefhebber of -beoefenaar kunnen beamen. Dit is een van de middelen om de druk van het leveren van een topprestatie aan te kunnen. In die sfeer moet je de geluksveters zien waarmee Claus Russ in zijn woning aan De Hild aan komt zetten. De forse veters hebben oranje als hoofdkleur en er is subtiel het vaderlandse rood-wit-blauw doorheen geweven. Deze geluksveters zijn ooit door hem geïntroduceerd ter gelegenheid van een WK waaraan Nederland meedeed.

Claus Russ bewaarde er een flink aantal en hij schenkt ze nu ter gelegenheid van Moergestel Schoenendorp aan WieKentKunst; het zijn immers schoenveters. De stichting geeft ze door aan de inwoners van Moergestel. Zondag worden ze uitgedeeld in Den Boogaard. Hiervoor geldt: zolang de voorraad strekt. “Maar kom je er te kort dan kom maar weer langs”, maakt Claus Russ duidelijk dat er best wel wat geluksveters zijn te scoren.

Wie dan toch zondagmiddag in Den Boogaard is kan even bij Claus Russ langsgaan. Hij doet mee aan WieKentKunst met een deel van zijn enorme collectie bijzondere schoenen. De in 1940 geboren Moergestelnaar heeft in zijn leven succes gehad met een aantal schoenwinkels. Tienduizenden paren schoenen zijn ooit door zijn handen gegaan. Als hij een bijzondere schoen trof hield hij zelf een paar en zo is de collectie ontstaan waarvan zondag een deel is te bewonderen. Claus Russ is bovendien een vaardig verteller die van veel schoenen anekdotes kan vertellen.

Zoals van een typisch kinderschoentje dat ooit is geproduceerd in een Oisterwijkse schoenfabriek. De neus is van doorschijnend kunststof. Met dit schoentje kon de verkoper goed zien of de teentjes van het kind geklemd zaten of voldoende ruimte hadden. Claus Russ is in Oisterwijk geboren. Zijn vader zag in Duitsland het levenslicht. De grootvader van Claus Russ was in een dorp nabij Berlijn ooit eigenaar van het nu wereldberoemde merk Puma. Naar opa wordt volgend jaar in de Duitse geboorteplaats een straat genoemd.

Diens zoon volgde hem op, maar om aan het Nazi-juk te ontsnappen vertrok hij naar Nederland. In 1946 werd hij in Oisterwijk bedrijfsleider bij Renata. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een vooraanstaand kinderschoenenmerk. Zoon Claus kwam ook in het schoenenvak terecht. Samen met een compagnon had hij met Select Schoenen in Tilburg zijn eerste winkel. Daarna begon hij vanuit Venlo een kleine winkelketen met de naam Capretto. De firma liet ook zelf schoenen maken.

Gedurende 25 jaar leverde hij de schoenen voor Nederlandse sporters die aan grote toernooien meededen, zoals de Olympische Spelen. Een van deze schoenen heeft hij bewaard. In de mannenschoen is de Nederlandse leeuw gedrukt. Mogelijk is de schoen geleverd door Van Bommel of AvanG want als inwoner van Moergestel (sinds 1976) vergat hij de plaatselijke schoenmakers niet. Wie weet herkent zondag iemand de schoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *