Exposities in Galerie De Verdieping

Een curieuze afbeelding. Het is een ontwerp voor een advertentie van Cirred Lederwaren. Het bedrijf bracht een ‘safety pocket’ op de markt, een portemonnee met een apart vakje voor condooms. Het ontwerp is te zien in Galerie De Verdieping.

Een curieuze afbeelding. Het is een ontwerp voor een advertentie van Cirred Lederwaren. Het bedrijf bracht een ‘safety pocket’ op de markt, een portemonnee met een apart vakje voor condooms. Het ontwerp is te zien in Galerie De Verdieping.

Voorwerpen, foto’s en film wekken geschiedenis tot leven
Met voorwerpen, foto’s en documenten wordt de geschiedenis van Moergestel Schoenendorp in Galerie De Verdieping tot leven gewekt. Op zaterdag en zondag is een tentoonstelling ingericht door Ad Wolfs Adr. Zn en Leo Boogaers, de twee kenners van de geschiedenis van de schoenindustrie van Moergestel. Ed Hurkmans stelde een documentaire samen van Cirred Lederwaren. Deze documentaire van 25 minuten is doorlopend te zien in het filmzaaltje van De Verdieping.

Wie zich een goed beeld wil vormen van het schoenenverleden van Moergestel mag Galerie De Verdieping niet missen. Alle bekende en minder bekende bedrijven worden door middel van foto’s en objecten voorgesteld.

Dat er aandacht is voor Van Bommel en voor AvanG is bijna vanzelfsprekend, maar desalniettemin interessant omdat deze bedrijven van grote betekenis zijn geweest voor onder meer de werkgelegenheid. Andere bedrijven worden op de tentoonstelling aan de vergetelheid ontrukt. Een mooi voorbeeld daarvan is De Gelaarsde Kat, het eenmansbedrijfje van Piet Basemans. Kleinzoon Christian Roosen laat het merk op een bijzondere manier voortleven. Hij heeft succes met zijn bierproeverijen onder de naam ‘De Gelaarsde Kater’.

Een van de verdwenen bedrijven is Cirred Lederwaren. Dit in lederwaren gespecialiseerde bedrijf werd meteen na de oorlog gesticht door Frans Hurkmans, overigens afkomstig uit Waalwijk. Hij had vier kinderen: Cis, Ruud, Ria en Ed. Door de beginletters van deze voornamen samen te voegen krijg je Cirred. Het bedrijf begon piepklein, maar groeide uit tot de producent van wel anderhalf miljoen portemonnees per jaar. Veel Moergestelnaren deden thuiswerk voor Cirred Lederwaren dat het uiteindelijk moest afleggen tegen producten uit Lage Lonenlanden. Ed Hurkmans stelde de documentaire samen. Samen met zijn broer Ruud vormde hij de laatste directie van Cirred Lederwaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *