Open dag Van Bommel in Moergestel

Het vooraanzicht van het bedrijf sinds de grondige renovatie. (Foto: Paul Spapens)

Het vooraanzicht van het bedrijf sinds de grondige renovatie. (Foto: Paul Spapens)

Zeldzame kans om wereldberoemde fabriek te bezoeken
Op zondag 28 september houdt Schoenfabriek Wed. J.P. van Bommel in Moergestel een open dag. Iedereen kan hier gratis aan meedoen, maar het aantal plaatsen is beperkt. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Het is een zeldzame kans om een kijkje te nemen in het bedrijf aan de Oisterwijkseweg. Aan deze schoenfabriek ontleent Moergestel wereldfaam als schoenendorp. De open dag is een initiatief van de Stichting WieKentKunst.

Dertien jaar geleden zijn buitenstaanders voor het laatst in de gelegenheid gesteld het bedrijf te bezoeken. Van Bommel krijgt vrijwel dagelijks aanvragen voor bedrijfsbezoek van particulieren, bedrijven, verenigingen en clubs. Vanwege de veiligheid is deelname aan de rondleiding van kinderen onder de tien jaar niet toegestaan.

De directe aanleiding dat een open dag nu weer mogelijk is houdt verband met de grondige renovatie van het bedrijfspand, zowel van binnen als van buiten. De open dag op zondag 28 september duurt van 11.00 uur tot 17.00 uur. Iedere tien minuten start een rondleiding waaraan maximaal twintig personen deel kunnen nemen. De tocht door het bedrijf duurt drie kwartier tot een uur. Het gehele bedrijf wordt onder leiding van een gids bezocht, dus inclusief bijvoorbeeld designruimte, stikkerij, montageafdeling en magazijnen.

Tijdens de open dag zijn geen mensen aan het werk. Wel staan er overal videoschermen waarop het productieproces is te zien. Het nieuwe museum dat is ingericht met historisch materiaal van Ad (Adr. Zn.) Wolfs maakt deel uit van de tour. Van Bommel wil naar de bezoekers zeer gastvrij zijn door bijvoorbeeld koffie, een appelflap of een worstenbroodje aan te bieden.

Belangstellenden kunnen zich uitsluitend via het emailadres van WieKentKunst opgeven: info@wiekentkunst.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *