Jelte Keur en Laurens Eggen maken met drone VR-foto’s van centrum en de
Als onderdeel van het twintigjarig bestaan van WieKentKunst stelt de stichting de inwoners van Moergestel in staat hun dorp voor de eerste keer driedimensionaal te zien. Op verzoek van WieKentKunst heeft Jelte Keur, schoonzoon van Inês Lapien uit Moergestel, VR-foto’s gemaakt van het centrum van Moergestel en van de Reusel. Deze bijzondere foto’s zijn voor het eerst te zien tijdens WieKentKunst op 29 en 30 september en 1 oktober.
VR is de afkorting van Virtual Reality, virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid. Een VR-foto wordt getoond door middel van een speciale bril. Als je die bril opzet beleef je Moergestel op een ongekende manier. Dan is het net alsof je boven het dorp zweeft en je vanuit een hoge positie alle straten, huizen, bomen, gebouwen kunt zien. Je kunt naar links en rechts kijken, naar boven en naar beneden. Spectaculair is hier het enige woord dat past.
De foto’s die voor deze ervaring nodig zijn, worden in 360 graden gemaakt – dus volledig in het rond. Daarvoor vliegt de drone naar een hoogte van 96 meter. Het vraagt niet alleen een speciale techniek om deze foto’s te maken, al even bijzonder is de manier waarop ze tot één geheel worden gesmeed. Dat technisch lastige karwei is gedaan door Laurens Eggen. Hij is de schoonzoon van Anja en Frank van den Oetelaar uit Oisterwijk die als it-specialisten onder meer de website van WieKentKunst in de lucht houden.
De 24-jarige Laurens Eggen is fotojournalist en bedrijfsfotograaf. Sinds een jaar is hij zich aan het verdiepen in de zogeheten 360-fotografie. “Dit is een hele andere vorm van werken en het is een mooie uitdaging.” Over zijn medewerking aan de VR-foto van WieKentKunst zegt hij: “Dit project benadrukte voor mij nog een keer dat je in mogelijkheden moet denken en niet in beperkingen. We hebben veel moeilijkheden moeten overwinnen. Uiteindelijk hebben we de oplossing gevonden. Dat is een prachtig moment.”
Jonge vrijwilligers
Laurens Eggen en Jelte Keur zijn jonge mensen die zich hebben bekwaamd in deze moderne techniek. Deze ‘young professionals’ hebben hun apparatuur en hun kennis als vrijwilliger ingezet voor WieKentKunst. Alleen daardoor is de stichting in staat de Moergestelnaren de sensatie van een VR-kijk op hun dorp te laten ondergaan. Jelte Keur (1982) woont samen met Susy Lapien. Ze leerden elkaar tijdens hun studie aan de theaterschool in Tilburg.
Hij werd beroemd door een met een drone gemaakte film van de domtoren van Utrecht in de mist. Dit filmpje is wereldwijd 7,5 miljoen keer bekeken. Toen hij de ongekende mogelijkheden van een drone leerde kennen kreeg Jelte Keur de smaak te pakken. Hij werd professioneel fotograaf en filmmaker met een drone. Hij schafte een professionele drone aan en volgde een opleiding tot dronepiloot. Deze foto- en filmbeelden zijn momenteel ongelooflijk populair. “Ze laten de wereld zien op een manier die voorheen niet mogelijk was”, aldus Jelte Keur. En dat is precies een beleving die WieKentKunst de inwoners van Moergestel wil geven.