Moergestelse Schoenbank blijvend eerbetoon aan Moergestel schoenmakersdorp

Floris van Bommel en Graad Ketelaars hebben samen hun eerste ‘buurt’ op de daarnet door hun beiden onthulde Moergestelse Schoenbank.(Foto: Paul Spapens)

Floris van Bommel en Graad Ketelaars hebben samen hun eerste ‘buurt’ op de daarnet door hun beiden onthulde Moergestelse Schoenbank.(Foto: Paul Spapens)

Aflevering 17: 2014
750 bezoekers! Zó druk hebben ze het aan de Oisterwijskeweg zelden gezien. Ter gelegenheid van het WieKentKunst-evenement 2014 met als thema ‘Moergestel Schoenendorp’ hield schoenfabriek Van Bommel een open dag. Het aantal deelnemers was gelimiteerd op 750, maar al was het dubbele mogelijk geweest, dan nog waren er plaatsten tekort. Wát een belangstelling, die zonder meer tekenend was (en is) voor schoenen als belangrijkste onderdeel van de identiteit van de Moergestelnaren; zeg maar, van hun trots.

Het was dan ook goed ‘geschoten’ van WieKentKunst om het onderwerp ‘Schoenendorp’ eens nader uit te werken. Moergestel hield er ook een blijvend aandenken aan over. Anderhalf jaar later, in mei 2016, werd op het St.-Jansplein de Moergestelse Schoenbank onthuld door Floris van Bommel en de toen 102-jarige Graad Ketelaars. Het was de bedoeling de landelijk unieke bank al in 2014 te onthullen, maar WieKentKunst moet voor alle activiteiten het geld ‘bietje-bij-bietje’ bij elkaar scharrelen en dat gaat niet in een vloek en een zucht.

Veel minder spectaculair dan een Schoenbank naar eigen ontwerp, maar wel heel erg fijngevoelig en creatief waren de liedjes over Moergestel Schoenendorp die in Den Boogaard werden gezongen. De teksten van allemaal nieuwe (!) liedjes over Moergestel Schoenendorp waren geschreven door Paula Hoeven en Trees Smetsers. De liedjes werden gebracht door het gelegenheidskoor De Strikkers. Over culturele ‘input’ in het dorp gesproken… Trouwens, dit onderdeel werd gebracht als een meezing-evenement; lekker samen zingend genieten van Moergestel Schoenendorp. Ja, dan is het leven waarlijk goed in Brabant.

Het geluk om in Moergestel te kunnen wonen werd lichtelijk bevorderd door de gratis geluksveters die werden uitgedeeld. Deze oranje-rood-wit-blauwe veters waren geschonken door Claus Russ. Hij had een partij over van een WK-voetbal waar Nederland aan meedeed. De van WieKentKunst kenmerkende zelfwerkzaamheid kreeg mooi gestalte in de kijkdozen die door kinderen van de basisscholen konden worden gemaakt. Ze kregen een compleet pakket van een schoendoos van Van Bommel en een gedrukte plaat waarop allerlei kenmerkende gebouwen van Moergestel stonden. Ze hoefden de kerk, de molen etc. slechts uit te knippen en op te plakken en klaar was de kijkdoos.

De tijd staat niet stil in Moergestel Schoenendorp. In de bibliotheek bestaat er veel belangstelling voor het printen van schoenen met een 3 D-printer.(Foto: Paul Spapens)

De tijd staat niet stil in Moergestel Schoenendorp. In de bibliotheek bestaat er veel belangstelling voor het printen van schoenen met een 3 D-printer.(Foto: Paul Spapens)

En er op uittrekken mag toch ook wel standaard van WieKentKunst worden genoemd. Bij deze gelegenheid werd een mooie folder met drie nieuwe wandelroutes gepresenteerd: het Muiltjespad (vijf kilometer), het Sandalenpad (tien kilometer) en het Laarzenpad (vijftien kilometer). Zo wordt een thema benut om de Moergestelnaren actief bij hun dorp te betrekken. Ondertussen werd in de bibliotheek (vaste partner van WieKentKunst) het nieuwste van het nieuwste gedemonstreerd: schoenen printen met een 3 D-printer. In Den Boogaard kon worden genoten van een paar opvoeringen van het toneelstuk ‘de schoenen van de keizer’. Freya Snelders schreef dit stuk speciaal voor WieKentKunst Moergestel Schoenendorp.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *