Karin van den Heuvel nieuwe stadsdichter gemeente Oisterwijk

 

Vertrekkend stadsdichter Jan van Rijthoven draagt de nieuwe stadsdichter Karin van den Heuvel de knapzak met wandelstok over.(Foto: Paul Spapens)

Vertrekkend stadsdichter Jan van Rijthoven draagt de nieuwe stadsdichter Karin van den Heuvel de knapzak met wandelstok over.(Foto: Paul Spapens)

Jan van Rijthoven geeft na 25 gedichten het stokje over
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oisterwijk op 7 januari (aanvang 19.00 uur) in cultureel centrum Tiliander wordt Karin van den Heuvel geïnstalleerd als stadsdichter van de gemeente Oisterwijk (Oisterwijk, Moergestel en Heukelom). Tijdens dezelfdebijeenkomst wordt afscheid genomen van Jan van Rijthoven. Hij vervulde gedurende drie jaar het ambt van stadsdichter.

Jan van Rijthoven (1941) was de eerste stadsdichter van de gemeente Oisterwijk. In deze functie schreef hij 25 gedichten ‘in opdracht’. Dat wil zeggen dat hij gevraagd werd bij de een of andere gelegenheid een gedicht te schrijven. Voor een stadsdichter is dat een behoorlijk aantal.

Jan van Rijthoven zegt dat hij als stadsdichter veel waardering heeft gekregen. “Er is respect voor de functie van stadsdichter. Ik heb het ervaren als een erebaan.” Net als Jan van Rijthoven komt Karin van den Heuvel uit Oisterwijk. Ze zegt uit te zien naar het stadsdichterschap omdat ze zo hoopt een culturele bijdrage te leveren aan Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. Karin van den Heuvel was twintig jaar werkzaam in het maatschappelijk werk, twaalf jaar in het onderwijs en nu is ze activiteitenbegeleidster. Vijftien jaar geleden begon ze met dichten.

De functie van stadsdichter van de gemeente Oisterwijk is drie jaar geleden ingesteld door de Moergestelse culturele organisatie WieKentKunst. De stichting nam dit initiatief in het kader van de viering van acht eeuwen stadsrechten voor Oisterwijk. de stadsdichter krijgt als symbolen van de functie een spiegel en een knapzak aan een wandelstok. De spiegel drukt uit dat een stadsdichter de samenleving een spiegel voor moet houden. De knapzak en de wandelstok willen zeggen dat een stadsdichter altijd op pad is om zich door de samenleving te laten inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *