Moergestelse wint wedstrijd recepten met insecten

Wedstrijdwinnares Marleen Kuypers (rechts) presenteert het pasteitje met meelwormen-ragout. Naast haar restauranteigenaar en tevens juryvoorzitter Wout Huiijben en jurylid Corry Kastelijn.(Foto: Paul Spapens)

Wedstrijdwinnares Marleen Kuypers (rechts) presenteert het pasteitje met meelwormen-ragout. Naast haar restauranteigenaar en tevens juryvoorzitter Wout Huiijben en jurylid Corry Kastelijn.(Foto: Paul Spapens)

Winnend gerecht (pasteitje) wordt geserveerd in Moergestels restaurant
Marleen Kuypers (1993) heeft de wedstrijd gewonnen voor recepten waarin insecten zijn verwerkt. De geboren Moergestelse ging met de eer strijken met een pasteitje met meelwormen-ragout. Het winnende recept wordt in restaurant Bij Wout aan het Sint-Jansplein in Moergestel in het weekeinde van 10 en 11 oktober op de menukaart gezet. De wedstrijd was georganiseerd door de culturele Stichting WieKentKunst. 

Het pasteitje met meelwormen-ragout werd door de jury als winnend recept gekozen omdat het volgens juryvoorzitter Wout Huijben zowel zeer smakelijk is als door iedereen vrij gemakkelijk te maken. Wout Huijben is eigenaar van het gelijknamige restaurant in Moergestel. De jury bestond verder uit chef-kok Danny Schreurders en Corry Kastelijn van de Stichting WieKentKunst.

De aandachttrekkende wedstijd was georganiseerd in het kader van een door de Stichting WieKentKunst georganiseerd cultureel evenement. Het thema daarvan was huisdieren. Grote huisdieren als varkens en runderen worden gehouden voor het vlees. Een alternatief voor vlees zijn insecten. WieKentKunst wilde de bezoekers van het evenement daar kennis mee laten maken. Deze actie viel overigens bij veel mensen in de smaak, wat de organisatie verraste. Met name kinderen blijken er geen enkele moeite mee te hebben om wormen, krekels of sprinkhanen te eten.

Meelwormen eten: ogen dicht, ergens anders aan denken en hup…. naar binnen. Een bezoeker proefde voor de eerste keer van zijn leven insecten.(Foto: Paul Spapens)

Meelwormen eten: ogen dicht, ergens anders aan denken en hup…. naar binnen. Een bezoeker proefde voor de eerste keer van zijn leven insecten.(Foto: Paul Spapens)

Nieuw superfood
Winnares Marleen Kuypers noemt insecten ‘een nieuwe superfood’. “Insecten eten is lekker (noodachtige smaak), gezond (eiwitrijk) en uniek”, aldus de geboren Moergestelse. Ze woont tegenwoordig in Utrecht. In verband met haar werk heeft ze een tweede studie aan de Wageningen Universiteit tijdelijk stilgelegd. Haar eerste studie, waar ze ook op is afgestudeerd, was consumentenwetenschappen gericht op de landbouw. De tweede studie komt in feite neer op hoe in het jaar 20150 iedereen op de wereld voldoende te eten heeft. Het antwoord daarop is volgens Marleen Kuypers insecten.

De jonge vrouw groeide op in een mooi verbouwde boerderij aan de Zelt in het buitengebied van Moergestel. Haar moeder is de in Moergestel geboren Maria van Alphen, haar vader Leon Kuypers heeft het bedrijf Sunware, gespecialiseerd in kunststof verpakkingen. Deze worden gemaakt in Waalwijk, het hoofdkantoor staat in Tilburg. Marleen Kuypers heeft nog twee broers. Vijf jaar geleden werd ze vegetariër. Omdat een vegetariër vaak eiwitten tekort komt, ging ze insecten eten. “De eerste keer was dat voor mij ook moeilijk, ja. Ik vond ze zelfs vies, nu vind ik ze heerlijk.”

Koken als hobby
Marleen Kuypers heeft koken als hobby. Dit gaat voor haar verder dan enkel met plezier in de keuken staan en samen met anderen ene gezellige maaltijd nuttigen. Ze werkt aan een kookboek met gerechten die óf vegetarisch zijn óf waarin insecten zijn verwerkt. In dit boek komen honderd recepten. 66 heeft ze er al klaar, waaronder het winnende pasteitje met meelwormen-ragout. “Een pasteitje is een bekend gerecht dat veel mensen lekker vinden. Door de bereidingswijze zullen de meeste mensen niet schrikken van de wormen”, motiveert ze haar keuze voor dit recept. Jurylid Corry Kastelijn bevestigt haar mening: “Of je ragout maakt met restjes kip of met wormen, dat maakt niet uit.”

Omdat een pasteitje een toegankelijk gerecht is, durft Wout Huijben het aan om het een weekendlang te serveren in zijn Moergestelse restaurant. Hij is daarmee een van de weinige restauranthouders in Nederland die dit doet. De wormen die hij gebruikt zijn ter beschikking gesteld door het bedrijf DeliBugs. Eetbare insecten van dit bedrijf konden worden geproefd tijdens de culturele manifestatie WieKentKunst in Moergestel.

Pasteitje met meelwormen-ragout

Voor 4 personen
2 sjalotten
1 bekertje slagroom (125 ml) alternatief: kookroom (125 ml)
een handje verse bieslook alternatief: bieslook of Italiaanse kruiden uit een potje
50 gram boter
2 bakjes champignons (250 gram) alternatief: paddenstoelenmelange toevoegen
60 gram bloem
1 groentebouillontablet alternatief: 1 paddenstoelenbouillon tablet
100 gram gedroogde meelwormen van de natuur- of biowinkel

De pasteibakjes kunnen zelf worden gemaakt, maar voor dit recept is gekozen voor kant-en-klaar uit de winkel.

Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd in kwarten. Verhit boter in
een koekenpan en fruit de gesnipperde sjalotten ca. 2 min. Voeg de champignons toe
en bak deze 7 min. mee totdat ze slinken en vocht loslaten. Voeg de meelwormen toe
en bak 1 min. mee. Voeg de bloem toe en bak nog 1 min. mee

Schenk de slagroom erbij en blijf roeren tot de bloem helemaal is opgenomen. Voeg
400 ml water en het bouillontablet toe en breng al roerend aan de kook. Laat op heel laag vuur nog 5 min. koken. Roer af en toe.

Breng de ragout op smaak met peper en zout en bestrooi met geknipte bieslook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *